7 вересня – міжнародний День салямі

Опубліковано:
7 Вересня, 2016

Започаткували його у  Сполучених Штатах Америки дві подруги, Крістіна та Вірджинія, які не мислили й дня прожити без шматочка цієї смачної і ароматної ковбаси. У 2006 році в цей день вони створили Товариство любителів салямі. З того часу свято стало популярним практично у всьому світі і 7 вересня всі любителі салямі збираються за великим святковим столом, який вгинається від різноманітні видів цієї смакоти та страв з нього.

 

Салямі – (італ. Salame – ковбаса) – сиров’ялена ковбаса з Італії, щедро присмачена спеціями. Особливою рисою її є біла пліснява, яка вкриває ковбасу тонкою плявкою (penicillium). Практично в кожному регіоні Італії існує свій вид салямі. Для салямі створюють  музеї і навіть зображують на фресках церков. Вона є невід’ємним інгредієнтом італійської піци, пасти, а так само сендвічів і холодних закусок.

 

Італійську салямі придумали селяни, які солили м’ясні продукти, щоб їх можна було довго зберігати без холодильника (зрозуміло, що не було в ті давні часи техніки). Попри поширену думку, саламі не належить до типу сирокопчених ковбас. Це ковбаса сиров’ялена.

 

Для її приготування  годиться лише  бездоганне м’ясо. Його мелють чи дрібно рубають, солять, додають спеції і найкраще свиняче сало. Далі формують ковбаси тільки у натуральній кишковій оболонці і підвішують для дозрівання в підвальних приміщеннях з певними кліматичними умовами: температура повітря повинна бути прохолодною, близько + 15 ° С, а вологість 60-70%. Ковбаса в’ялиться і дозріває, сіль  і спеції вбивають у ній всі шкідливі мікроорганізми.

 

Приблизно через місяць салямі вкривається світлою сіро-зеленою пляснявою і значно всихає. Чим довше салямі дозріває, тим щільнішою стає її консистенція, а пляснява – темнішою. Готовою ковбасу вважають через 2,5 – 3 місяці.

 

Їдять цей делікатес з хлібом або місцевими витриманими сирами (Грана Падано, Парміджано Реджано), запивають червоним напівсухим, з яскраво вираженим смаком,  вином.

 

Зберігають салямі у холодильнику, зріз закривають плівкою, фольгою або пергаментом. На стіл салямі подають очищеною від оболонки, тонко нарізаною. Іноді її підвішують на “жібе” (gibet; дослівно перекладається як “шибениця”) і подають разом з дошкою, щоб кожен міг сам відрізати коли завгодно і скільки хоче.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: