Народився Герой України, активіст Євромайдану Ігор Костенко, Уряд ЗУНР покинув Тернопіль, помер поет Борис Демків.

 

31 грудня 1872 року – в Тернополі народився перший видатний західноукраїнський математик  Володимир Левицький. Написав близько 100 наукових праць, а також багато науково-популярних статей і перекладів. З-під його пера вийшли кількасот рецензій, критичних заміток з математики, фізики, астрономії, історії. Написав два підручники високого наукового рівня: з алгебри (у співавторстві з Петром Огоновським) та фізики. Зібрав і впорядкував матеріали з української математичної, фізичної, астрономічної, хімічної термінологій. Помер вчений у Львові 13 липня 1956 року.

 

31 грудня 1918 року – Уряд ЗУНР спеціальним поїздом переїхав з Тернополя у Станіславів (тепер – Івано-Франківськ). У Тернополі Уряд перебував з 23 листопада 1918 року.

 

31 грудня 1965 року – в Теребовлі народився український співак, заслужений артист України, Віктор Павлік. У1994 році виконана ним пісня «Ти подобаєшся мені» (автор – Сергій Лазо) стала найкращим ліричним шлягером України. У 2000 році видав спільний з Анжелікою Рудницькою альбом “Диво”, який був названий найпопулярнішим альбомом року.

 

31 грудня 1991 року – в с.Зубрець Бучацького району народився активіст Євромайдану, український вікіпедист, студент-географ, Герой України Ігор Костенко. Із перших днів брав активну участь у подіях Євромайдану, неодноразово їздив до Києва. Зокрема, був на Майдані і в ніч проти 30 листопада 2013 року, коли студенти були жорстоко розігнані «Беркутом». Востаннє поїхав на київський Євромайдан ввечері 18 лютого 2014 року, і разом з іншими львів’янами одразу став допомагати будувати барикади. Вранці 20 лютого Ігоря вбито під час протистояння в центрі Києва. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу на вулиці Інститутській. В Ігоря влучили 2 кулі.

 

31 грудня 2001 року – помер український поет, публіцист, перекладач тернополянин Борис Демків. Одна з його пісень «Квіти ромену» стала шлягером у 1960-1970-х роках, а платівка з нею вийшла мільйонним тиражем.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: