Віддати пай у надійні руки і знати, що тебе не залишать сам на сам зі своїми проблемами

Опубліковано:
4 Травня, 2023

Віддати в оренду землю та отримати багато переваг, — про таке мріє чи не кожен власник земельної ділянки. Можна просто її продати, але в підсумку гроші розійдуться і на тому все. Інакше, коли ти здаєш пай в оренду й щороку отримуєш бонуси у формі грошей, зерна і приємних подарунків.

null

Керівник земельного відділу філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» Олег Шовкомуд ділиться своїм досвідом:

«На сьогодні в нас 9,5 тисяч пайовиків, які передали в оренду підприємству свої земельні ділянки. Однак щороку їх кількість зростає. Бути пайовиком нашої філії — це можливість отримувати конкурентну орендну плату за свою землю. З кожного доходу, що дістає наш пайовик, наше підприємство сплачує податок. За бажанням самого пайовика орендна плата може видаватися зерном. Також при зміні власника всі юридичні витрати підприємство оплачує саме. У критичних ситуаціях, повʼязаних зі здоровʼям наших пайовиків, приміром, коли необхідне оперативне втручання, надаємо благодійні допомоги. Перед Великоднем у нас є традиція — виплачувати невеликі грошові премії. А в час новорічних свят тішимо дітей солодкими подарунками. Усе робимо для того, щоб люди відчували, що про них дбають».

Про переваги здачі оренду землі розповіли й самі пайовики.

Людмила Довжук у селі Новоставці Теофіпільської селищної громади працює директором місцевого будинку культури. Тут діє народний аматорський хоровий колектив ім. Антона Ярощука. Власне, з ним вона часто виїжджає на гастролі.

— Щоби кудись поїхати, необхідний транспорт і кошти на пальне, — каже Людмила Довжук. — Ось у цьому нам завжди сприяє адміністрація філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП». Ще не було жодного разу, аби відмовили. Та й що там казати, без руки дбайливого господаря важко тримати лад у селі. Так, щоб і люди були задоволені, і щоб село процвітало. Радію, що ми завжди можемо звернутися зі своїми клопотами до компанії МХП (до якої належить філія «Рідний край»). Ось, наприклад, торік, потрібен був пісок для дитячого майданчику, от вони і привезли. А щороку в нас традиція: сільські мешканці та працівники філії «Рідний край» влаштовують толоку, прибирають парк. Він у нас дуже гарний, розташований неподалік будинку культури. А ще завдяки підприємству «Рідний край» зʼявився в селі памʼятник Тарасу Шевченку, тож ми тепер маємо чим пишатися.

Свою земельну ділянку Людмила Борисівна віддала в оренду філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП».

— До землі треба чоловічих рук. А так довелося б мені за все думати, переживати, тому пай віддала до МХП. Радію, що земля не пустує, і я ще отримую гроші. Зараз це велика поміч у господарстві, маю дітей та онуків. Завжди стараюся і їм щось вділити. Перед Великоднем адміністрація підприємства «Рідний край» знову потішила, безоплатно дали насіння. Я ще не висівала, чекаю кращої погоди, — резюмує Людмила Довжук.

Галина Лукʼянчук — пенсіонерка. Велику кількість землі їй обробляти несила. А, як справжня господиня, вона не може бачити, що поле стоїть необроблене. Тому свій пай вона вирішила віддати в надійні руки.

— Я так радію, що мою землю доглядає підприємство «Рідний край», — говорить Галина Лукʼянчук. Щороку стабільно отримую гроші за пай. Нещодавно мені необхідні були кошти на лікування. Звернулася із проханням до адміністрації філії, то мені окремо виділили грошову допомогу. Щиро за це вдячна. Після смерті сина, моє здоровʼя дуже сильно підкосилося. Постійно на таблетках. А на одну пенсію їх не накупишся.

Сама обробляю город біля хати. Завжди маю гарний врожай. До речі, «Рідний край» дали набір насіння. Там і морква, і петрушка, і щавель, і ще багато чого. Лишень потепліє, зроблю грядки. Знаєте, у мене завжди гарно росте городина, маю гарний врожай.

Раїса Якимчук — режисерка. Попри улюблену роботу, має ще велику господарку. Вдома тримає чотири корови, а ще свині та птицю. Поратися їй допомагають син та чоловік. А щоб мати хліб і до хліба, жінка віддала три паї до «Рідного краю».

— Ми маємо два гектари присадибних ділянок, — розповідає Раїса Іванівна. — Нам вистачає з головою. А два паї я отримала в спадок від батьків, а ще один — це мій, особистий. Стільки землі сімʼєю ми не в силі обробити. Тому найкращим рішенням було віддати пай в оренду. Спочатку ми брали за паї зерно, а тепер — гроші. Адміністрація підприємства «Рідний край» завжди йде назустріч. Тому я знаю, що вони не підведуть. Коли в нас сталося лихо, згорів хлів, ми зверталися за поміччю до них, і нам не відмовили. А перед Великоднем вони завжди дають невелику, але таку цінну, грошову допомогу. Це дуже тішить, що про тебе турбуються і памʼятають.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #земельний пай, #земля, #МХП, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пай, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: