Жінкам під силу зробити цей світ кращим

Опубліковано:
14 Березня, 2024

Тепер важко уявити наше суспільне життя без участі у ньому жінок. Активні, творчі, креативні, ми, здавалося б, мали можливості реалізовувати свої здібності в багатьох галузях. Нерідко заважало цьому традиційне бачення жінки в українському суспільстві лише як матері, берегині, яка підтримує дім і чоловіка, виховує дітей, а плюс до цього – працює на виробництві чи в організації, щоб заробити засоби існування для родини і пенсію на старість. На жінку в сучасних умовах лягли обов’язки і відповідальність, які не витримав би й чоловік. При цьому за замовчуванням чи то у політичних колах, чи в керівних органах на економічних напрямках розвитку країни жінка – виняток, на відміну від інших європейських країн. Такі стереотипи у суспільному баченні давно потрібно було змінювати. Й ніхто цього зробити краще не зміг би як самі жінки!

Російсько-українська війна прискорила зміни, відкривши суспільству нові якості української жінки – відвагу, стійкість, мужність, що гармонійно поєдналася із жіночністю.

Такі якості відкрилися тепер, а на зорі української незалежності жінкам потрібний був подих свіжого повітря змін. Тоді українські жінки відчули в собі силу й впевненість, зрозуміли, що потрібно гуртуватися, підтримувати одна одну й попри складнощі й труднощі будувати нову Україну для своїх дітей і онуків. Галичина традиційно була територією активних дій, зокрема й жіночого руху. Тож 25 років тому, у 1998-му, на Тернопіллі народилася жіноча організація «Тернопільська обласна Асоціація жінок», яка тепер має назву Асоціація жінок України.

Це було одне з перших правозахисних об’єднань жінок в Україні. Засновницями були відомі тернополянки Дарія ЧУБАТА, Галина РЕШЕТНИК, Олександра АНДРУНЦІВ. В організацію приєдналися членкині «Союзу Українок», «Просвіти», «Конгресу інтелігенції», «Відродження нації», Товариства Червоного Хреста, науковиці, мисткині, журналістки, письменниці. З 2013 року організацію очолює Лариса РИМАР.

Сотні зустрічей, круглих столів, конференцій, десятки успішних проєктів, сотні підтриманих жінок та їх родин… Асоціація жила повнокровним, активним життям, підтримуючи в жінках – її членкинях, віру у свої сили й можливості, упевненість у тому, що кожна – особистість.

Ковід, а пізніше війна, змусили поставити на паузу нашу роботу. Але тепер очевидно, що назріла необхідність її відновити, бо потребують цього нові реалії і обставини – життя не можна поставити на паузу.

За теперішньої ситуації в країні дуже важливими стали такі жіночі якості як уміння спілкуватися, інтуїтивне вміння побачити проблему в цілому, вникнути в її деталі, старанність, здатність вирішувати питання, не рубаючи з плеча. У поєднанні із суто чоловічими якостями ризикувати, приймати жорсткі, але потрібні рішення, така синергія була б дуже корисною для держави, особливо у часі війни.

Останнім часом в Україні вже немає суперечок про роль жінки в суспільстві, її соціальне становище і покликання, бо жінки довели, що пліч-о-пліч із чоловіками на рівних вони можуть і працювати, і воювати. Без сумніву, Україна у цій важкій війні здобуде перемогу. У перспективі прогрес нашої молодої держави, формування громадянського суспільства багато в чому залежатиме від того, наскільки активно до цих процесів долучиться українське жіноцтво. А це станеться тільки тоді, коли в країні буде гендерна рівність. Після всіх сьогоднішніх випробувань, які випали на долю наших жінок, вони її відстоять!

Валентина Баца,
Заслужений журналіст України,
Членкиня Правління ГО «АЖУ»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: