У Тернополі відбувся круглий стіл «Світ без росії: нові виклики та перспективи»

Опубліковано:
11 Березня, 2024

8 березня 2024 року в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці вже вдруге відбулося засідання круглого столу на тему: «Світ без росії: нові виклики та перспективи» у форматі наукової дискусії за мотивами XІ Бандерівських читань.

Темою для обговорення було історичне есе «Повернення до мирної Європи: три варіанти розпаду росії» Івана Янюка, кандидата історичних наук, науковця, волонтера, голови громадської організації «Історичний меридіан», переможця Всеукраїнського конкурсу есе для молоді «Світ без росії: нові виклики та перспективи», який відбувся в рамках ХІ Бандерівських читань.

null

Учасники круглого столу дискутували на такі теми:

— як перемогти росію, максимально зберігши життя наших воїнів;

— чому наші партнери не готові до розвалу росії та як Україні вийти з цієї ситуації;

— що допоможе зруйнувати російську імперію із середини;

— життя після розпаду росії — варіація нових реалій;

— як побудувати поствоєнний духовний та культурний розвиток України.

В обговоренні взяли участь науковці Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, політологи, представники влади, військові, волонтери та журналісти.

null

Вступне слово виголосила Віра Горошок, завідувачка відділу міського абонементу ТОУНБ.

Модерував захід Іван Янюк, переможець Всеукраїнського конкурсу есе для молоді.

Змістовним та глибоким був виступ Юрія Сиротюка, засновника Бандерівських читань, автора терміну «Революція Гідності», директора Українських студій стратегічних досліджень, військовослужбовця ЗСУ. Він розповів історію створення Бандерівських читань та запропонував студентській молоді долучатися до конкурсу, бо війна з росією є світоглядною та інформаційною.

Наступним доповідачем був Юрій Кульпа, український журналіст, член Національної спілки журналістів України, військовослужбовець ЗСУ, який підкреслив важливість таких заходів, адже Україна – це нація молодих, яка готова навчатися.

Слово мав Іван Зуляк, доктор історичних наук, професор, в. о. завідувача кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук ТНПУ імені Володимира Гнатюка, учасник бойових дій охарактеризував книжку «Ліквідація російської імперії» ( Київ,2024) і відзначив, що знищення імперії зла – запорука української Перемоги.

Євген Філь, директор Тернопільського музею національно-визвольної боротьби, військовослужбовець ЗСУ зазначив, що російська імперія має зникнути з карти світу.

Михайло Тимошик, кандидат економічних наук, депутат Тернопільської обласної ради, краєзнавець, просвітянин сказав, що росія – це «хвора» нація, а місія українців – «розхитувати» їх імперію.

Олег Сиротюк, депутат Тернопільської обласної ради, говорив про важливість проведення таких круглих столів, особливо для молоді, які повинні здобувати знання, щоб перемагати у протистоянні з ворогом.

Також у дискусії круглого столу взяли участь і виступили – Віктор Разживін, кандидат філологічних наук, викладач Донбаського державного університету, директор книгарні «Є» у Тернополі, Ігор Андрійович Олещук, громадсько-політичний діяч політв’язень, учасник національно-визвольних змагань, Богдан Брич, учасник Революції Гідності та російсько-української війни, громадський активний діяч, волонтер, Ірина Скасків, ветеранка, представниця ветеранського простору «Плюс плюс ++», партнера «Veteran Huby» в Тернополі, Раїса Коляда, волонтерка, громадська активістка.

На заході також були присутні Михайло Ратушняк, голова ліги підприємців «Українська справа», Казимир Ярема, історик, заступник голови Тернопільського обласного літературно-просвітницького товариства імені Богдана Лепкого, а також студенти ТНПУ імені Володимира Гнатюка, представники громадських організацій – «Теребовлянська Вежа», «Центр Науки Тернополя», «Берегиня», «Яворина», ТОВ «ГІГ-АНТ», Тернопільське об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка, внутрішньо переміщені особи, читачі бібліотеки.

У рамках дискусії відбулася презентація книги «Ліквідація російської імперії», яка вмістила публікації учасників ХІ Бандерівських читань. Знаковим є те, що дане видання перекладено ще й англійською мовою.

Видання гідно поповить фонд Тернопільської ОУНБ.

Сьогодні ми об’єднуємося інтелектуально заради нашої спільної мети — Перемоги та успішного майбутнього України!

Ковалькова Т. П.,
Гавенко О. О.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: