Тараса Шевченка без перебільшення можна назвати геніальним художником. У його картинах відбилася вся глибина і самобутність його особистості. Це прекрасно, що нині ми повертаємо собі національну самосвідомість під знаком Кобзаря.

Шевченко — художник займає чільне місце в українському образотворчому мистецтві. Він став першим художником, який проклав новий реалістичний напрям, і став основоположником критичного реалізму в українському мистецтві. Тарас Григорович був одним з найталановитіших  майстрів офорту того часу та прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.

Обдарований від природи хлопчина рано відчув тягу до малювання. Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. У 1832 році Шевченко почав працювати в майстерні В. Ширяєва, він виділявся своєю майстерністю серед інших учнів. Тут відбулась перша зустріч Тараса зі своїм земляком художником І. Сошенком, який зацікавився обдарованим юнаком і вирішив допомогти йому. Сошенко давав поради і консультації художнику-початківцю, знайомив його з видатними діячами: К. Брюлловим, О. Венеціановим, В. Жуковським, Є. Гребінкою, спільними зусиллями яких талановитого кріпака було викуплено з кріпацтва.

Звільнення дало право Шевченку вступити до Академії мистецтв. Він став одним з найулюбленіших учнів Брюллова. У малярстві він робить дедалі помітніші успіхи. І все мріяв повернутись назавжди в Україну. В 1843 році Тарас Григорович нарешті приїхав в Україну. Під час подорожі, любов до рідного краю наштовхнула його на створення цілої серії картин. Згодом Шевченко знайшов роботу в Київській археографічній комісії. Художникові довелося побувати у різних місцях України, де він змальовував й описував історичні пам’ятки.

Тарас Шевченко як поет і художник відвідав територію історичної Волині. В тому числі і тієї, яка сьогодні входить до Тернопільської області. Сьогодні немає жодних сумнівів, що митець відвідав Почаїв та Кременець, адже про це зазначено не лише в самій творчості Кобзаря, а й в інструкції, яку Шевченко отримав від генерал-губернатора  Д. Г. Бібікова (мова йде про Почаїв).

Дорогою  до Почаєва Тарас Григорович на кілька днів зупинявся у Вишнівці. Містечко, без сумніву, привабило поета своєю багатою на події та імена історією. Тут він познайомився з численними предметами старовини, що зберігалися в стінах палацу, записав народні пісні, легенди та перекази. На кам’яній лавочці у парку Тарас  Григорович ділився враженнями про свої подорожі з місцевим конюхом Федіром Кружилкою, який в майбутньому не раз згадував та гордився цією зустріччю. З цієї лавочки Т. Шевченко зробив ескіз замку з боку старого Вишнівця і призамкової церкви, малював види містечка.

null

Фото з мережі Інтернет

На жаль, ці матеріали в справах археографічної комісії не збереглися. Можливо, після арешту автора, вони були вилучені та знищені.

Сьогодні кожен мешканець містечка може показати кам’яну  лавочку на території припалацового парку, де любив працювати художник. А в 1990 р. в центральному сквері містечка було встановлено пам’ятник Кобзарю, який сьогодні зустрічає усіх гостей Вишнівця.

Мар’яна Мавдюк

в.о. начальника

Вишнівецького відділу

Національного заповідника

«Замки Тернопілля»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: