Панорами Тернопільщини на малюнках Мацея Богуша Стенчинського

Опубліковано:
4 Березня, 2024

Пропонуємо вашій увазі малюнки Мацея Богуша Зигмунта Стенчинського (1814-1890), які він створив перебуваючи на Тернопільщині.

Він був польським поетом, ілюстратором тп мандрівником. Юнацькі роки провів у Кросно, згодом навчався також у Перемишлі. Свої перші самостійні мандри він почав у 1833 році. У 1837–1838 роках працював літографом у майстерні Пйотра Піллера у Львові, потім працював у маляра Мацея Мариновського в Кросно.

У 1846 році Мацей Стенчинський працював у львівському видавництві Каєтана Яблонського, де взявся за видання серії під назвою Околиці Галичини з власним текстом і малюнками. Критичні рецензії (зокрема, Юзефа Лепковського в Czas) і відсутність передплатників змусили видання припинити після десятого випуску.

В добірці малюнків автора є кілька панорам із Тернопільщини. Серединою ХІХ століття датуються зображення замку та містечка Золотий Потік. Замок у цій місцевості був заснований у середині XVI століття. Сьогодні це пам’ятка архітектури національного значення та фортифікаційний комплекс XVI-XVII століть.

На другому зображенні можемо побачити руїни старого кляштора (монастиря) в Бучачі. Воно відноситься до 1840-х років.

null

Руїни монастиря в Бучачі

Джерело фото: polona.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: