Діастема у дитини: профілактика та корекція

Опубліковано:
1 Березня, 2024

Діастема — це щілина між передніми різцями завширшки від 1 мм і більше. Дефект набагато частіше спостерігається на верхній щелепі.

Види діастеми

Стоматологи розрізняють два основних види діастеми:

  1. Хибна. Має тимчасовий характер. Спостерігається у дітей під час зміни молочних зубів на постійні. Оскільки молочні зуби менші за розміром, наявність щілини є об’єктивно зумовленою. Після завершення формування постійного прикусу хибна діастема зникає.

  2. Справжня. Повʼязана зі сталими проблемами постійного прикусу. Якщо щілина залишилася після його формування, то розраховувати, що вона закриється сама по собі, вже не варто.

Щоб вчасно діагностувати патологічний стан, потрібні регулярні профілактичні візити до стоматолога. Так, записатися до кваліфікованого фахівця можна на https://veselka.clinic/napriamky/stomatolohiia/dytiachyi-stomatoloh.

Лікування діастеми

Існує кілька основних методів виправлення цього дефекту. Серед них: хірургічний, ортодонтичний та комплексний, що поєднує терапевтичні та ортодонтичні методи.

  1. Хірургічне лікування полягає у висіченні вуздечки верхньої губи, яка внаслідок закороткого розміру може сформувати розщілину в піднебінні, що і призводить до появи діастеми. У дітей подібну маніпуляцію можуть проводити і з профілактичною метою, але лише після повного прорізування ікол.

  2. Ортодонтичне лікування передбачає використання відповідних засобів корекції. Це можуть бути і брекети, і прозорі елайнери. Метод довготривалий, але, на думку фахівців, найбільш виправданий.

  3. Комплексне лікування вважається найбільш швидким та простим. За допомогою реставрації досягається найкращий естетичний результат. Зрозуміло, що виправляти дефект таким способом можна лише з певного віку, коли повністю завершено процеси росту щелепи та формування прикусу.

Питання, чи варто прибирати діастему, може виникати лише в тому випадку, коли щілина невеликого розміру. Якщо дефект значний, все ж варто присвятити увагу його лікуванню. Інакше є ризики отримати в майбутньому небажані наслідки не тільки естетичного характеру.

Профілактика діастеми

На початку етапу зміни молочних зубів дитину слід показати лікарю-ортодонту.

У домашніх умовах батькам слід звернути увагу на прояви повсякденної поведінки, які можуть призвести до появи діастеми: постійне смоктання пальців, тривале користування соскою, звичка гризти нігті. Всі ці, на перший погляд, малозначущі явища можуть спровокувати розходження зубів, адже мають безпосередній вплив на формування прикусу. Занепокоїти батьків повинна і відмова дитини від вживання твердої їжі. Це перша ознака наявності проблем з прикусом.

Найбільш дієвим профілактичним заходом залишається проходження систематичного (два рази на рік) огляду у лікаря-стоматолога.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: