Цікаві факти про відомого дослідника Єгипту родом із Тернополя

Опубліковано:
29 Лютого, 2024

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про постать дослідника старовини Казімєжа Міхаловського, який народився в Тернополі 14 грудня 1901 року в сім’ї офіцера австрійської армії та державного службовця Маріана Станіслава Міхаловського і Казиміри Островської. Дід Еміль Міхаловський був депутатом Галицького крайового сейму і директором учительської чоловічої семінарії. В роки Першої світової війни – бурмістром Тернополя. 

Освіту Казімєж Міхаловський здобував у класичній гімназії в Тернополі та школі курсантів піхоти Польської військової організації. У 1919–1920-х капралом польської армії бере участь у війні з росією.

Потім Казімєж Міхаловський продовжує навчання на філософському факультеті Львівського університету, а з 1921 – навчається у Віденському університеті. За пів року в нього закінчилися гроші, й він переїхав до Львова. У 1924 – завершив навчання в тамтешньому вузі.

Далі він працював у львівському виші асистентом під науковим керівни­цтвом історика Едмунда Булянди та згодом захистив докторську дисертацію і став доцентом кафедри класичної археології.

У 1936 році разом із Французьким інститутом археології Сходу в Каїрі взяв участь у розкопках міста Едфу на березі Нілу. Там він виявив цінну кераміку й надгробні стели, які поклали початок колекції старожитностей Національного музею у Варшаві.

Група під керівництвом Казімєжа Міхаловського протягом 1936–1939 років досліджувала гробниці фараонів та розкопала частину стародавнього міста.

З початком Другої світової війни він змушений був припинити дослідження та повернувся до Польщі. У вересні 1939‑го нацисти арештували дослідника як офіцера польської армії та відправили у концтабір у Вольденбурзі.

Після Другої світової війни, у 1949 році він організував у Варшаві галерею античного мистецтва.

У 1959 році очолив розкопки у стародавньому місті Пальміра в Сирії. Там його експедиція натрапила на золотий скарб.

У 1960 році він відкрив у Каїрі Центр середземноморської археології Варшавського університету. У1968 році в Долині царів у Єгипті натрапляє на невідому гробницю фараона Тутмоса III.

1 січня 1981 року Казімєж Міхаловський помер у Варшаві. 

null

Казімєж Міхаловський на розкопках в Пальмірі, 1962 рік. Джерело: відкриті джерела

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: