П’ять кроків, що підвищують шанси на вагітність

Опубліковано:
27 Лютого, 2024

ТАК ЦЕ ПРАЦЮЄ: лише 10–15 % пар мають вагітність з першої спроби. У здорових жінок репродуктивного віку (18–28 роки) ймовірність зачаття у кожному менструальному циклі становить 25% за умови, що пара регулярно займається сексом, не використовуючи контрацептиви.

ТАК ЦЕ ПРАЦЮЄ: з віком шанси зменшуються, і до 40 років вже становлять не більше ніж 10% за кожен менструальний цикл.

Тим, хто бажає зачати якомога швидше, ми пропонуємо кілька рекомендацій.

Вивчіть родинний анамнез

Перед початком вагітності важливо дізнатися історію хвороби жінки та чоловіка. Знання про медичну історію допоможе лікарю краще зрозуміти можливі ризики для вагітності та здоров’я майбутньої дитини.

Історія хвороби жінки може містити інформацію про стани, які можуть вплинути на вагітність, як-от цукровий діабет, гіпертонія, аутоімунні захворювання або генетичні проблеми. Інші причини, через які люди звертаються до генетика, охоплюють наявність викиднів, раптову дитячу смерть, безпліддя, генетичні порушення, який виникли під час попередньої вагітності. Чоловік також повинен розглянути свою медичну історію, оскільки деякі стани, зокрема генетичні аномалії, можуть мати вплив на здоров’я майбутньої дитини. Обговоріть історію хвороби з лікарем, щоб він зміг надати вам поради щодо підготовки до вагітності та врахувати можливі ризики.

Визначити гормональний фон (для жінки) та спермограмма (для чоловіка) за три місяці до планованої вагітності

Жінка: ТТГ, пролактин, ФСГ, ЛГ, АМГ на 3–5 день менструального циклу: чоловік — спермограма (3–4 дня утримання та тиждень здорового образу життя).

Визначити вікно фертильності

Вікно фертильності — це дні, найбільш сприятливі для зачаття. Цей період складає три-чотири дні до овуляції та день після неї за умови регулярної менструації нпротягом останніх мінімум 3–4 місяці та тривалості від 26 до 42 днів.

Максимум шансів для зачаття гарантують статеві відносини до овуляції тапісля неї. Якщо ви не хочете займатися сексом за розкладом, щоб не втратити романтичні почуття, просто займайтеся ним кожні два-три дні після менструації. Така періодичність гарантує попадання у вікно фертильності.

Підібрати максимально здоровий для себе образ життя

Куріння, алкоголь і наркотикиможуть призводять до численних проблем під час вагітності, зокрема викидні, передчасні пологи, вроджені вади та дитяча смерть. Для гарантування здоров’я вагітної жінки та її дитини важливо уникати токсичних речовин і забруднювачів навколишнього середовища, а також досягати й підтримувати здорову вагу.

Вибір пози під час та після статевого акту

Насправді поза не має значення. Але шанси можна трохи підвищити, якщо полежати після завершення статевого акту на спині. З цієї ж причини ми рекомендуємо займатися сексом перед сном. Інколи рекомендують займатися сексом вранці, посилаючись на те, що саме зранку кількість активних сперматозоїдів найвища.

Такі рекомендації доцільні для жінок з розташуванням матки в anteflexio, якщо матка анатомічно розташована в retroflexio, рекомендована поза — це підняття таза після статевого акта.

Спосіб життя

Після зачаття важливо зберігати всі свої нові здорові звички та регулярно відвідувати лікарядо і після пологів, щоб своєчасно виявити проблеми та швидко ухвалити рішення щодо здоров’я жінки та дитини 

Автор: Білишко Олександр Віталійович — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: