Щоб увіковічнити пам’ять про загиблих Героїв-земляків у Тернополі створили сайт

Опубліковано:
24 Лютого, 2024

У Тернопільському прес-клубі відбулася презентація проєкту «Книга пам’яті Тернопільщини. Герої російсько-української війни». Як повідомив продюсер проєкту  Тарас Савчук, започаткувала його ініціативна група громадської організації «Медіа-центр Тернопіль» ще у 2022-му, незадовго після початку війни, а сьогодні вже можна говорити про перші вагомі результати.

«Вся історія українського народу будується на боротьбі за свою незалежність, тож цей проєкт має велике історичне і освітнє значення. Також він особливий тим, що є мультимедійним – включає створення і наповнення сайту, видання книжки та зйомку відеоісторії про кожного із загиблих Героїв», – сказав він.

Відтак надав слово головному редактору проєкту Володимиру Андріїшину, який розповів про все детальніше. Зокрема, повідомив, що проєкт передбачає збір, опрацювання, документування і поширення мультимедійних матеріалів про уродженців Тернопільської області, котрі загинули в боях під час російсько-української війни з 2014-го року. Буде зібрано повну інформацію про Героїв – їхні біографічні дані, обставини загибелі, місця поховання, нагороди, увіковічення пам’яті, фотографії. Планується наповнення спеціального тематичного сайту «Книга пам’яті» (https://bookofmemory.te.ua/ ), який уже створено і запущено; виготовлення відеоролика про кожного з Героїв; видання кількох томів книги «На щиті», примірники якої будуть безоплатно передані родинам загиблих,  бібліотекам краю, а також будуть використані громадськими і волонтерськими організаціями та педагогічними установами у військово-патріотичній роботі; виготовлення стилізованих плакатів для оформлення стендів у місцях  військово-патріотичного виховання; систематизація інформації про пам’ятники, монументальні об’єкти і меморіальні дошки.

Робочою групою уже задокументовано всі матеріали, що стосуються періоду війни від 2014 року і до початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022-го. На сайті представлено 105 сторінок про полеглих у цей період воїнів з Тернопільщини, інформація, фотографії та особисті дані про яких отримані з  відкритих джерел, від рідних, друзів та бойових побратимів, а також  від працівників територіальних центрів комплектації, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій. Команда проєкту опрацювала більше тисячі публікацій, відео- і аудіоматеріалів, оприлюднених раніше у центральних та місцевих ЗМІ, на вебсайтах. Налагоджено співпрацю з релігійними, політичними, волонтерськими, громадськими організаціями щодо використання матеріалів проєкту в соціальній роботі з родинами полеглих, увіковічення ратних подвигів наших земляків.

«Перший етап роботи завершено, – сказав Володимир Андріїшин. – Тепер триває робота над матеріалами, що стосуються періоду після початку повномасштабного вторгнення росії. Готується до видання перший том книги «На щиті». А наш сайт наразі працює у тестовому режимі, і всі бажаючі можуть переглянути розміщені там матеріали та при необхідності повідомити, якщо щось десь не так, щоб ми могли оперативно виправити».

Розповідь доповнили технічний редактор проєкту Роман Лучка – про функціонування і зміст нового сайту, та представник ГО «Медіа-центр Тернопіль» Іван Мудрик – про співпрацю в рамках проєкту з родинами Героїв, територіальними громадами, ветеранськими спілками тощо.

Насамкінець Тарас Савчук запросив усіх до співпраці (контактні дані зацікавлені зможуть знайти на сайті проєкту), зазначивши, що збереження пам’яті про загиблих Героїв – це наш спільний обов’язок і найменше, що ми можемо зробити для їх вшанування. Також прозвучала пропозиція про співпрацю до авторів та виконавців проєкту від присутньої на пресконференції представниці обласного державного архіву Тернопільської області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: