На Тернопільщині пластуни з десяти громад з’їхалися на вишкіл

Опубліковано:
19 Лютого, 2024

Пластуни із десяти громад Тернопільщини з’їхалися на вишкіл у село Скоморохи. Це дводенний окружний вишкіл впоряду “Темпо”. 

«Участь взяли близько 50 юнаків та юнок. Вони ознайомилися з особливостями роботи Пласту та його головними засадами», – розповіли організатори вишколу.

Нагадаємо, у Тернополі перший пластовий кружок створили у 1912 році при українській державній гімназії Франца-Йосифа I.  Організаторами були професор В. Безкоровайний, І. Галущинський та інші. До кружка наприкінці 1912—1913 навчального року входили 150 осіб, у наступному році — уже 120. Восени 1912 виник пластовий полк ім. Гетьмана І. Мазепи в Теребовлі, при ньому було засновано дівочу частину — чоту імені Княгині Ольги. У пластовій праці на Тернопільщині допомагав Петро Франко. До 1914 пластові осередки поширилися у Бережанах, Бучачі, Борщові, Збаражі, Копичинцях, Чорткові й інших містах.

Після початку Першої світової війни пластуни Тернопільщини були учасниками Легіону УСС і Визвольних змагань 1914-1921 років. Велика частина пластунів воювала на Тернопільщині в УГА, а саме у Пластунській сотні малолітніх добровольців 3-го Галицького корпусу. Пластуни з Тернопільської гімназії належали до Студентської сотні під проводом професора І. Галущинського.

null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: