До Класичного університету Тернополя завітала делегація з Хорватії

Опубліковано:
19 Лютого, 2024

До Західноукраїнського національного університету з робочим візитом завітали Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич, Почесний консул Республіки Хорватія в Західному регіоні Віталій Запухляк.

У тренінг-студії «Дипломатична резиденція Почесного консульства Республіки Хорватія» гості поспілкувалися й обговорили реалізацію нових міжнародних проєктів.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич подякувала колективу університету за гостинну зустріч й сказала: «Щиро вдячна за можливість бути тут, у Західноукраїнському національному університеті! Сьогодні у нас особлива місія – розповісти вам про хорватсько-український словник. Лексичний збірник – це не лише набір слів, це те, що пов’язує наші народи крізь часи та простір!»

Ректор класичного університету Тернополя Оксана Десятнюк, вітаючи гостей, зазначила:

«Приємно, що наша співпраця із хорватськими колегами розвивається та вдосконалюється! Ми раді сьогодні долучитися до презентації хорватсько-українського словника, який наші студенти та викладачі зможуть використовувати у навчальному процесі для вивчення хорватської мови та пізнання культури. Переконана, що у майбутньому ми будемо реалізовувати більше спільних освітніх та наукових проєктів!»

До заходу також долучилися міський голова Тернополя Сергій Надал, заступник голови Тернопільської обласної ради Ігор Сопель, голова організації «Біла Хорватія» Михайло Блавіцький.

«Дякую пані Послу за всебічну підтримку та зацікавленість у розвитку взаємовідносин України та Республіки Хорватія. Віримо, що наша дружба та співпраця буде тривалою на благо наших держав!» – сказав Сергій Надал.

Звертаючись до присутніх, Ігор Сопель промовив: «Ця зустріч є важливою для кожного із нас, адже вона відображає не лише наші дипломатичні стосунки, але й культурний обмін, який має велике значення для розвитку наших народів».

Під час зустрічі професор Львівського національного університету імені Івана Франка Людмила Васильєва презентувала хорватсько-український словник, який видали за підтримки Міністерства науки і освіти Республіки Хорватія, Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Хорватія в Україні Аніци Джамич, громадської організації «Біла Хорватія».

Розповідаючи, Людмила Павлівна зазначила: «Це видання містить понад 25 тисяч загальновживаних слів хорватської мови, які становлять її основний лексичний мінімум, та українські відповідники до них. У словнику подано і перекладено українською мовою відомі хорватські фразеологізми й усталені вислови, а також найуживаніші наукові, технічні та спортивні терміни, географічні назви».

Голова вченої ради Андрій Крисоватий подякував Надзвичайному та Повноважному Послу Республіки Хорватія в Україні Аніці Джамич за підтримку України у час повномасштабної війни й подарував шеврони українських захисників, які героїчно боронять нашу державу від ворога.

Також пані Посол Аніца Джамич поспілкувалася зі студентами навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету!

Фото: ЗУНУ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: