Видалення міоми матки (консервативна міомектомія)

Опубліковано:
16 Лютого, 2024

Особливості патологічного стану

Міома проявляється утворенням міоматозних вузлів (доброякісних розростань) у м’язовому шарі матки. Вони збільшуються у розмірі, завдаючи жінці суттєвого дискомфорту. Консервативна міомектомія є ефективною методикою видалення міоми, яка дозволяє позбавитись виключно від патологічних тканин та зберегти репродуктивний орган, а з ним можливість зачаття дитини.

Запідозрити утворення міоми матки можна за наступними симптоматичними проявами:

  • збільшення інтенсивності менструацій та поява кровотечі поза менструальним циклом;
  • тяжкість у нижній частині живота;
  • інтенсивні больові відчуття;
  • посилення болю під час та після інтимної близькості;
  • слабкість та запаморочення.

Консервативна міомектомія може бути проведена за умови раннього звернення до лікаря, поки міоматозні вузли ще не встигли сильно розростись. Це стає гарантією видалення новоутворень без ризику втрати фертильності. Тому важливо проходити профілактичні огляди у гінеколога та звертатись за допомогою при перших симптомах хвороби.

Проведення хірургічного втручання

Лапароскопічна міомектомія проводиться після попереднього огляду пацієнтки. Здійснюється візуальне обстеження, УЗД органів черевної порожнини, беруться аналізи крові та сечі та робляться інші обстеження за призначенням лікаря. Важливо встановити місця розташування міоматозних вузлів та їхню кількість перед оперативним втручанням.

Консервативна міомектомія проходить за наступною процедурою:

  1. розміщення пацієнтки на операційному столі та введення загальної анестезії;
  2. виконання декількох проколів на передній черевній стінці для введення хірургічних інструментів;
  3. розсічення верхніх шарів матки щоб дістатись до патологічних тканин;
  4. вилущення та видалення міоми з черевної порожнини;
  5. контроль стану пацієнтки та зашивання ділянок, на яких виконувались проколи.

Видалений біологічний матеріал відправляється на гістологічне дослідження, щоб підтвердити відсутність онкологічного переродження. Обсяги хірургічного втручання визначаються індивідуально для кожної пацієнтки. Пріоритетом для лікарів є збереження матки, особливо це стосується жінок, які в подальшому ще планують народження дітей.

Лапароскопічна консервативна міомектомія стала «золотим стандартом» оперативного лікування, який витіснив традиційні відкриті операції. Вона забезпечує низький рівень травматичності, мінімальну втрату крові та відсутність післяопераційних шрамів або рубців. Завдяки точковому акуратному втручанню хірурга, реабілітаційний період складає один місяць, по його завершенню можна повертатись до статевої активності. Практика демонструє, що вже через 1-2 роки після проведення консервативної міомектомії жінки вже планують вагітність, у настанні котрої не виникає жодних перешкод.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: