У 2024 році в Тернополі суттєво зростуть ціни новобудов

Опубліковано:
16 Лютого, 2024

Експерти всеукраїнського порталу з продажу квартир та іншої нерухомості Dim.ria.ua оцінили динаміку цін на квадратний метр у різних областях. До уваги брали лише новобудови за пропозиціями забудовників у період з січня по січень 2023-2024  років.

За даними дослідження у всіх областях, крім прифронтових Харківської та Запорізької, вартість зросла. Причиною цього є не лише зниження курсу національної грошової одиниці, а й ріст зарплат, вартості матеріалів та техніки, складнощі у пошуку працівників на будови.

null

Тернопільщина залишається в «хвості» за вартістю нового квадратного метра – менше 25 000 гривень. Зате в сусідніх областях – справжня цінова лихоманка. Наприклад в сонячному Закарпатті за нові метри правлять вже більше 1000 доларів США. Це недалеко й до столичних цін на нерухомість. Місцеві ріелтори стверджують, що доступних планувань площею до 50 м. кв. обмаль. Їх викуповують на етапі спорудження фундаменту. Схожа ситуація на Львівщині з середніми цінами понад 40 000 гривень. Це вже традиційна історія для центру Галичини.

Рекордне зростання у минулому році влаштували девелопери на Прикарпатті: ціновий стрибок аж на третину, більше 30 000 гривень за квадрат у Івано-Франківську та курортних гірських містечках. І це не межа.

У регіонах де раніше мало і неохоче будували зараз теж справжній ажіотаж. У Чернівецькій, Рівненській та Волинській областях нові проєкти та ціни на них ростуть, як гриби після дощу. Цікаво чи зможуть подужати та вчасно здати такі серйозні об’єми тамтешні будівельники, чимало з яких не мають ні досвіду, ні технічного та кадрового потенціалу.

Очевидно, що будівельний бум у західних областях відбувається через масове переселення громадян з Сходу та Півдня країни. Українці шукають безпечні місця для своїх родин, перевозять підприємства, обладнання, цілі колективи, розпочинають нове життя, а отже потребують житла. Частина з них шукає дешеві квартири в «старих» будинках. Тому ціни на них теж злетіли догори. Більшість же обирає новобудови з безпечним середовищем, красивими дворами та паркінгами.

Відмінності між сусідніми обласними центрами тут мінімальна, схожі проблеми чи тарифи, але чимало переваг – якісна дошкільна освіта, чисте повітря, відносна безпека. Різниця у цілих 5000 гривень за квадратний метр між Рівним з Луцьком та Тернополем вже є суттєвим аргументом для переселенців. Адже для невеликої квартири у вартості це сотні тисяч!

Схоже на тернопільських девелоперів чекає «гарячий рік». Тим більше Тернополю є що запропонувати. За даними порталу lun.ua в області понад 150 актуальних новобудов, що значно більше, ніж у сусідів. Тернопільські будівельники і до війни активно конкурували між собою за кошти українських заробітчан з ЄС. Зараз цей досвід, технічні можливості та вже запроєктовані нові ЖК стануть у нагоді. Ажіотажний інтерес до нового житла підтримує впровадження програми доступних кредитів єОселя.

На думку опитаних ріелторів у 2024 році слід чекати, зростання вартості новобудов, як мінімум, на 15%. У Тернополі воно може скласти 20-25% за рахунок різниці у цінах з сусідніми областями. Вільної землі для забудови все менше, прийняття змін до генерального плану міста відкладається, а отже покупцям доведеться обирати квартири в існуючих новобудовах. Це ще одна причина зростання попиту. Як доказ – динаміка цін в січні 2024. 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: