З 1883 до 1917 року «королевою» нью-йоркської Метрополітен-опери була оперна співачка Марселла Сембріх. З біографії талановитої співачки відомо, що народилась вона на Тернопільщині 15 лютого 1858 року в селі Вишнівчик (сьогодні Теребовлянський район Тернопільської області). Повне ім’я тернополянки звучить як Пракседа Марселіна Коханська-Сембріх.

Початкову освіту та перші уроки співів вона отримала в селі Вишнівчик. До слова, батьком Марселли, був місцевий рядовий вчитель співів. Саме він навчив її грати на фортепіано та скрипці. 

Потім було професійне навчання у Відні. Талант співу Марселли відкрив віденський композитор Ференц Ліст.

Дебют тернополянки відбувся в Афінській опері. Далі були гастролі до Мюнхена та Дрездена. Саме в цей час Марселла вирішує обрати для сцени дівоче прізвище матері – Сембріх, бо до того вона була Кохановською. 

З часом популярність сопрано Марселли Сембріх перетнула кордони і з нею підписала контракт Королівська опера в Лондоні, «Ковент Гарден» і потім Метрополітен-опера в Нью-Йорку.

Дебют на нью-йоркській опері відбувся в 1883 році, це була опера «Фауст» Шарля Ґуно. Гонорари співачки були величезні за  тогочасними мірками, за вечір вона отримувала – 1465 доларів.

Концертна діяльність Марселли Сембріх тривала до 1917 року, потім вона працювала педагогом з вокалу в музичних школах Нью-Йорка та Філадельфії.

Саме Марселлі належить своєрідний американський рекорд – за 11 сезонів вона виконала рекордну кількість партій в 475 виставах і концертах. Її репертуар складався з 27 опер, італійських, французьких і німецьких.

Померла зірка нью-йоркської сцени 11 січня 1935 року в США, де й була похована. Після її смерті, за ініціативою родини, в Нью-Йорку було створено Оперний музей Марселли Сембріх. Це прекрасний оазис спокою з прекрасним видом на озеро та навколишні пагорби. У музеї збереглися численні спогади про її життя, програми, костюми з різних вистав, підписані композиторами документи, подарунки з усього світу.

Джерело фото: http://archives.metoperafamily.or

Джерело фото: Бібліотека Конгресу 

null
null
null
null
null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: