У Тернополі відбудеться вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких

Опубліковано:
20 Січня, 2024

22 січня о 14.00 в приміщені Тернопільського обласного краєзнавчого музею відбудеться вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких за 2023 рік.

Нагадаємо, що за результатами голосування Громадська рада вирішила присвоїти Всеукраїнську літературно-мистецьку премію ім. Братів Богдана та Левка Лепких за 2023 рік:

Анатолію Баньковському (м. Тернопіль), доценту кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва ТНПУ ім. В. Гнатюка, заслуженому працівнику культури України – за значний особистий внесок у розвиток мистецької педагогіки та популяризацію пісень Богдана Лепкого;

Миколі Будлянському (м. Чернігів), заслуженому журналісту України, члену НСПУ – за поетичну творчість останніх років, зокрема книги поезій «Смак пізнього яблука», «Любов і вирій»;

Роману Гораку (м. Львів), науковцю, письменнику, лауреату Національної премії України ім. Тараса Шевченка  – за багаторічну популяризацію творчості Богдана Лепкого і книгу «Богдан Лепкий. Біографія: Роман-есей (Львів, 2023);

Сергію Лазо (м. Тернопіль), заслуженому діячу мистецтв України, члену НСПУ – за творчість останніх років, зокрема книгу «І я люблю… (2020, 2022 рр.) та популяризацію української пісні;

Раїсі Обшарській (м. Чортків), членкині НСЖУ і НСПУ – за книги останніх років «Перелітні сніговики: оповідання» та книги віршів «Кулі в трояндах»;

Аллі Олещинській (Сумщина), громадсько-культурній діячці, першій директорці Державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» у м. Батурин – за вагомий вклад в розвиток української культури та багаторічну популяризацію творчої спадщини Богдана Лепкого;

Миколі Шевчуку (м. Теребовля), заслуженому художнику України – за активну діяльність в галузі графіки, монументального, станкового та декоративного живопису, іконографії та скульптури, а також популяризацію творчості Богдана та Левка Лепкого, зокрема створення портрета Левка Лепкого.

Окрім того, члени Громадської ради вирішили також нагородити подяками за популяризацію української культури та творчості братів Богдана і Левка Лепких:

Івана Бандурку (Яблунів), члена НСПУ, літератора, публіциста, краєзнавця – за популяризацію творчості родини Лепких на сторінках ЗМІ, зокрема в газеті «Свобода».

Богдана Федоріва (Тернопіль), викладача образотворчого мистецтва мистецької школи Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької – за серію книг (альбомів-каталогів) «Соломія Крушельницька в роботах юних художників», «Сім чудес Тернополя», «Кобзар очима юних художників» та педагогічну діяльність.

Володимира Чистуха (Підгайці), члена НСКУ, НСЖУ – за популяризацію української культури, краєзнавства, зокрема спадщини родини Гузарів.

За 34 роки від часу заснування Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Богдана та Левка Лепких разом із сьогоднішніми лауреатами стали 150 осіб і творчих колективів, серед них – поети, письменники, художники, літературознавці, краєзнавці, мистецтвознавці, відомі громадсько-культурні діячі, публіцисти.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: