Доволі важка ситуація в економіці України. За підсумками минулого року ми отримали дефіцит бюджету 1 трильйон 330 мільярдів гривень, тобто фактично 50%.

Для порівняння: якщо 2022 рік Україна завершила з дефіцитом бюджету 912 мільярдів грн, то цей рік дефіцит бюджету загалом складатиме до 1,6 трильйона гривень.

Зрозуміло, що без допомоги західних партнерів нам буде дуже важко вижити. Проте на сьогодні все ж оптимізм є, що Україна отримає фінансування.

Найперший і вагомий факт: Німеччина затвердила на 2024 рік 8 мільярдів євро допомоги Україні. Приблизно такими ж сумами вимірюється допомога Великої Британії. Понад те, Британія заявляє, що збільшить підтримку. Тобто на 2024 рік залишається фінансування України на рівні минулорічного, але уже є певні заяви британських лідерів про цьогорічне збільшення фінансування і підтримки України.

Велика вдячність Норвегії, яка є серйозним партнером України і вагомо допомагає, при тому що ця країна має 5,5 млн. населення. Не стоятимуть осторонь і Нідерланди, Швеція, Скандинавські країни. Хіба що навряд чи отримаємо особливу підтримку від Франції.

Але є сподівання і надія, що 50 млрд євро допомоги на три роки від Євросоюзу ми також отримаємо. Попри блокаду з боку пропутінського Орбана. Навіть якщо він якийсь час головуватиме в Європейському парламенті – там диктаторські методи не діють. Хоча потрібно буде якихось місяців зо три пережити. Тому не такий страшний дідько, як його малюють.

Також на підході оті 300 млрд заблокованих московитських доларів, які дуже б хотіли «роздерибанити» Зеленський і його оточення. Але я більш ніж переконаний, що ні США, ні країни Євросоюзу не дадуть такої можливості мародерам. Навіть якщо буде розблокована ця допомога, (а якщо Конгрес і Сенат США не дійдуть згоди щодо надання фінансової допомоги Україні – вона таки буде розблокована), то кошти надаватимуться частинами. Сподіваюсь, процес освоєння наданих союзниками коштів відбуватиметься під міжнародним контролем доти, поки Зеленський перебуває у кабінеті на вулиці Банковій.

Тому кричати «все пропало» не варто. Але загрози є. Тому що у багатьох країнах цьогоріч відбуватимуться вибори і певний крен щодо зменшення підтримки України може спостерігатися. Це як виклик. Але я думаю, що 2024 року підтримка України з боку наших західних партнерів буде не меншою, ніж минулоріч. І навіть збільшиться.

Це не означає, що потрібно заспокоюватися. Але оптимізм точно має бути присутній серед українців: ми не залишимося наодинці з москвинським нелюдом.

Слава Україні!

Павло Жебрівський. 

На фото – Виробництво низьковуглецевої сталі Норвезькою компанією Blastr.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гроші, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #павло жебрівський, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: