Йордан 2024: коли святкувати за новоюліанським календарем

Опубліковано:
5 Січня, 2024

У 2024 році Водохреще в Україні відзначатиметься 6 січня, замість традиційного 19 січня. Це пов’язано з переходом на новоюліанський календар, який набув чинності 1 вересня 2023 року. 

Водохреще – одне з найважливіших християнських свят, яке визначає завершення різдвяного циклу. Цього дня, за релігійними віруваннями, відбулося хрещення Ісуса Христа в річці Йордан і його явлення як Спасителя та Месії перед людством.

Історія та значення свята

За біблійним переказом, Ісус прийняв хрещення від Івана Хрестителя у 30-річному віці. Під час цієї події, за переказами, відбулося явлення Святої Трійці – Бога Отця, Сина Божого та Святого Духа. Ісуса Христа Бог назвав Своїм Сином, а Святий Дух явився у вигляді голуба.

Традиції святкування Водохреща

Головним символом Водохреща є свята вода, яку вважають у цей день цілющою. Віряни освячують її в церкві та вірять, що вона зберігається цілий рік і може використовуватися для лікування.

Традиційно освячення води відбувається на березі річок. Навіть при сильних морозах у водоймах вирізують великі хрести. Деякі люди у цей день навіть пірнають в ополонку, вважаючи це очищенням від гріхів та джерелом здоров’я на весь рік, але ця практика не є християнською традицією.

Обряди та заборони свята

Під час Водохреща існують обмеження, які, зокрема, забороняють “ображати воду” – плювати у неї, викидати сміття, чи відходи у водойми тощо.  

Крім того, церква рішуче виступає проти будь-яких магічних ритуалів та ворожіння, наголошуючи на важливості збереження святкового характеру Водохреще.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #водохреще, #йордан, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: