Математика війни: скільки коштуватиме мобілізація

Опубліковано:
28 Грудня, 2023

Міністр оборони не зміг відповісти на запитання журналістів «яким коштом будуть забезпечуватись потреби мобілізованих в амуніції, зброї, їжі тощо». Хоча сенсу задавати таке питання й не було, бо законопроект про «посилення мобілізації» не містив жодного натяку на будь-які розрахунки взагалі, гірше того, з оприлюдненого супроводу до законопроекту всі мали із здивуванням дізнатись про те, що додаткового бюджетного фінансування законопроект не потребує. Проте сьогодні на питання кошторису мобілізації відповів міністра фінансів.

«Я вже кілька разів вказував, що ми виснажили наш внутрішній потенціал для фінансування військових потреб», – наголосив міністр фінансів Сергій Марченко під час ютуб-проекту Forbes Business Breakfeast і додав: «Я б дав можливість Генеральному штабу разом із Міністерством оборони знайти підходи в цьому питанні та запропонувати рішення, як вони бачать оптимізацію видатків. Поки що рано говорити про цифри, тому що несформоване розуміння потреб з боку відповідальних структур»

Також Марченко підкреслив, що штучно збільшити видатки не вийде, адже їх просто немає.

І поки голови МО та Мінфіну перекладали відповідальність за розрахунки вартості мобілізаці один на одного, міністр економіки вийшла у публічний простір… Великої Британії(!) із заявою про те, що Україна буде змушена відкласти виплату зарплат держслужбовцям та пенсії мільйонам своїх громадян, якщо ЄС та США не нададуть фінансової допомоги на початку 2024 року. Про це міністр економіки України Юлія Свириденко сповістила читачів Financial Times. Йдеться про близько 500 тис. держслужбовців, близько 1,5 млн вчителів та 10 млн пенсіонерів.

Всі вони, завдячуючи діяльності уряду Шмигаля та парламенту 9го скликання, можуть залишитись без зарплат та пенсій. Насамперед через те, що окрім сподівань на зовнішню допомоги та кредити – жодних інших «дій» на користь економіці уряд не проводив, а парламент не лише повернув всі податки та перевірки мирного часу, які були дещо зменшені та відтерміновані на початку повномасштабного вторгнення, а й понаухвалював нових «рагуляторних норм». О! Ледь не забувсь: уряд розробив, а парламент ухвалив ЗУ «Про Державний бюджет України на 2024 рік», який за структурою доходів та видатків є бюджетом мирного часу. Тож немає нічого дивного в тому, що коштів немає ані на зарплати та пенсії, ані на мобілізацію.

Неможливо водночас фінансувати перекладання бруківки та закупівлі барабанів для бомбосховищ, будівництво стадіонів олімпійського в селах, ремонти адмінбудівель за сотні мільонів гривень і виплати боргів попередніх періодів в обсязі співставної із всією доходною частиною держбюджету та забезпечувати соціальні видатки та потреби військовослужбовців. Тут або те або інше. Або пенсії, зарплати, амуніція та зброя або бруківка та стадіони. Для «разом» не вистачить й трьох річних бюджетів.

Мобілізація – це крайній захід у системі підготовки до відсічі агресорові. КРАЙНІЙ!!! А не перший!

Система (у спрощеному виді)  виглядає так:

  1. Аудит
  2. Планування
  3. Мобілізація

Кожен з цих етапів, у свою чергу, поділяється на два напрямки: цивільний (цивільно-економічний) та військовий. Аудит включає в себе обрахунок наявних ресурсів в економіці та у збройних силах. Результати цих обрахунків мають стати базою для аналізу та планування потреб у продукції, послугах, фахівцях, озброєнні, снарядах і набоях, командирах та бійцях. Мобілізація – є наслідком планування та проводиться спочатку щодо активів (завдяки яким буде йти виробництво та постачання необхідного для армії та функціонування інфраструктури, насамперед інженерною), а вже потім – людей! Ще раз: мобілізація людей – це крайній захід, і не «всіх підряд», а за фахом та рівнем підготовки!

Ось тоді коштів вистачить, а якщо не вистачить, то буде зрозуміло скільки і на що саме.

Юрій Гаврилечко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мобілізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: