Олександр Вербіцький: «Навчання є одним із моїх хобі»

Опубліковано:
17 Грудня, 2023

Якщо твердо визначити для себе мету і впевнено до неї йти, то в житті можна багато чого досягти самотужки. Яскравим прикладом цього є нещодавній переможець шахового турніру Олександр Вербіцький, з яким ми сьогодні спілкуємося.

– Олександре, розкажіть коротко про себе та про своє захоплення шахами. Як ви опанували цю гру?

– Зараз наша сім’я мешкає у с. Гаї Шевченківські Тернопільського району. Але я навчаюся у ЗОШ № 28 в м. Тернополі, в якому  народився 15 років тому.

Правила гри в шахи та ходи усіх фігур я знаю давно, цьому мене навчив батько. Проте великого інтересу до них я не проявляв. Глибока зацікавленість цією грою у мене виникла спонтанно і зовсім недавно. На початку лютого цього року у популярній соцмережі я побачив «вірусне» відео з Магнусом Карлсеном. Аби краще зрозуміти, в чому полягала суть «жартівливого» ходу чемпіона світу, я почав вивчати різноманітні джерела із тактики і стратегії шахів. Моя цікавість зростала і у мене виникло велике бажання до розвитку і вдосконалення в цьому виді спорту. Тому я, перш за все, завантажив собі додаток, в якому можна було паралельно навчатися і грати. Самонавчання я розпочав із загальнодоступних джерел. Після школи я робив уроки і сідав за шахівницю. А протягом усіх літніх канікул проводив за дошкою в середньому по 5 годин на день. Вивчав дебюти, тактичні прийоми та стратегію ендшпілів. Трохи згодом я почав мірятися силами з комп’ютерними програмами. Звісно, були і програші, але вони спонукали мене до більш ретельного навчання. Коли відчув, що готовий грати із живими суперниками, зіграв у завантаженому раніше додатку свою першу партію он-лайн. А потім настав момент, коли до мене прийшла сміливість і бажання взяти участь у турнірі. Розуміючи, що для ретельної підготовки необхідна допомога професіонала, я задумався про пошук тренера. Найбільше зацікавив мене сайт приватної шахової школи Василя Іванчука (м. Львів), де є можливість навчатися он-лайн. Моїм першим тренером випало бути Роману Куцику. Хочу подякувати йому за чудову мотивацію та підготовку до турнірів, перший з яких відбувся наприкінці вересня у Львові, де я одразу отримав бронзу та виконав норму 4 розряду. Так з любителя я зробив перший крок у професійний спорт.

– Що ви можете сказати про вашу нещодавню перемогу?

– 19 листопада у Львові відбувся турнір Львівської обласної шахової федерації з можливістю виконання норми третього розряду. Участь у ньому брали  юні спортсмени з різних шахових шкіл України. Так склалося, що я був одним із найстарших за віком учасників, але мав найменший досвід участі у змаганнях. Для отримання третього розряду мені необхідно було з дев’яти партій з різними учасниками перемогти щонайменше в семи. У результаті я переміг у восьми партіях і, маючи перевагу над суперниками, посів перше місце. У моїй недовгій шаховій кар’єрі це друге за ліком призове місце з трьох турнірів, у яких я брав участь.

null

– Шахи у вашому житті – це дитяче хобі, яке ви з віком переростете, чи щось більше?

– Для мене шахи – це не просто хобі та спорт, це моя ціль на найближче майбутнє, що може перерости в улюблену справу всього життя. Шахи навчили мене аналізувати можливі дії оточуючих, оцінювати ризики, приймати виважені рішення та думати наперед. Зміна способу мислення та життя – це стовідсотковий шлях до успіху мене як шахіста та як особистості.

– Окрім шахів, маєте ще якісь хобі?

– Я дуже люблю пізнавати світ, отримувати нові знання. Тому впевнено можу назвати одним із своїх хобі навчання, яке дається мені легко та без надмірних зусиль. Думаю, що тяга до знань мені передалася від бабусі, яка все своє життя працює вчителькою української мови та літератури. Я багато читаю, переважно, бізнес-літературу, книги з менеджменту, емоційного інтелекту, а з художньої літератури – фентезі. Також полюбляю футбол.

– Існує легенда, що гросмейстер М. Таль умів гіпнозувати суперника, щоб заставити його помилитися. Ви не володієте таким даром?

– Ви самі сказали, що це лише красива легенда, яка нічим не підтверджена. Я впевнений, що чемпіон світу Михайло Таль був прихильником чесної гри, в чому я його цілком підтримую. В сучасному світі для досягнення успіху не потрібно володіти гіпнотичними здібностями. Достатньо любити свою справу, ставити цілі та наполегливо працювати над їх досягненням. Моя основна перевага в тому, що шахи – мій особистий вибір та моя ініціатива, яку радо підтримали мої рідні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Олександр Вербіцький
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: