У вересні 2023 року стартував відбір до футбольної світової першості. Боротьбу за перепустки до фінальної частини турніру вже розпочали збірні Південної Америки, Азії та Африки. Команди з інших континентів приєднаються до змагання пізніше. Чемпіонат світу 2026 вперше в історії прийматимуть одразу 3 країни. Матчі проходитимуть на стадіонах США, Мексики та Канади. Переважну більшість поєдинків буде зіграно в Сполучених Штатах Америки.

У фіналі візьмуть участь 48 збірних, що теж є рекордом ЧС. Команди розподілять по 12 групах, де вони зіграють між собою по коловій системі. До стадії плей-оф, яка розпочнеться з 1/16, потрапляють по 2 переможці своїх квартетів. Ще 8 учасників визначать серед третіх місць за додатковими показниками. Ігри на виліт складатимуться з одного матчу. Фінальна гра запланована на 19 липня.

Європейці розпочнуть змагання за потрапляння до чемпіонату світу 2026 лише в березні 2025 року. Квота для УЄФА — 16 учасників. Головне про відбір:

  • буде сформовано 12 груп по 4 або 5 збірних;

  • напряму виходять тільки переможці груп, доля інших 4-х перепусток визначиться в стикових матчах;

  • в плей-оф зіграють команди, які зайняли другі місця, а також 4 найкращі збірні згідно з рейтингом Ліги націй.

Жеребкування відбіркового турніру в європейській зоні заплановане на кінець 2024 року. А поки що збірні континенту зосереджені на своїх внутрішніх змаганнях.

Новини Євро 2024: презентовано офіційний м’яч

Головним турніром для європейських збірних наразі є першість континенту, яка відбудеться влітку наступного року у Німеччині. Більшість учасників фіналу вже визначено. Вакантними залишилися лише 3 місця, які будуть розіграні навесні у стикових матчах. Серед претендентів на Євро 2024 є й збірна України, якій не вдалося кваліфікуватися напряму. У багатьох досі в пам’яті непризначений пенальті у вирішальному поєдинку проти Італії, але це вже історія. Суперники по плей-оф команді Сергія Реброва цілком до снаги, тож сподіваємося, що українці зможуть одними з перших оцінити всі переваги та недоліки офіційного м’яча EURO.

Презентація головного футбольного атрибуту майбутнього турніру відбулася 15 листопада у Берліні, перед ареною «Олімпіаштадіон». М’яч під назвою Fussballliebe було розроблено всесвітньо відомою німецькою компанією adidas. Головною його особливістю є наявність мікрочіпа, що автоматично фіксуватиме гру рукою. Це не перший випадок використання подібних технологій. На ЧС-2022 у Катарі грали чіпованими м’ячами, які допомогали суддям з визначенням офсайда. З появленням додаткової опції арбітрам EURO 2024 стане ще простіше. Але якою б досконалою не була технологія, остаточне рішення все одно за людиною. Хочеться вірити, що суддівство на турнірі буде максимально об’єктивним та неупередженим. 

Автор sport.ua: Сергій Циба

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чемпіонат світу
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: