Чому прем’єрство Туска у Польщі – добра новина для України

Опубліковано:
15 Грудня, 2023

Всеєвропейський політичний важковаговик Дональд Туск втретє став прем’єр-міністром Польщі. Багато важить і той факт, що упродовж п’яти років Туск був головою Європейської ради, тобто своєрідним «президентом Європи».

Чому прем’єрство Туска – обнадійлива новина для України і не тільки?

Польща, як будь-яка демократична країна й гонорова нація прагне самоствердитися. Доволі довго у Польщі при владі була партія «ПІС» – «Право і справедливість» – на чолі з Качинським.
Хоча Дуда – Президент, а Моравецький був прем’єром.

Що проглядалося?
В останні кілька років заіснувала серйозна напруженість у відносинах між Польщею та Німеччиною. Навіть з’явилися вимоги про репарації за німецьку окупацію під час Другої світової війни. Це наштовхує на думку, що Польща під проводом «ПІС» намагалася стати європейським лідером.

Ми вітаємо польську ідентичність. Бо як українська ідентичність має бути проявленою, так і польська. Але інколи у мене складається враження, що міждержавні ускладнення між Україною та Польщею сталися з трьох причин:

1. Зеленський і його шапіто поводилися зверхньо, нахабно щодо партнерів, які нам допомагали.
2. Складалося серйозне враження, що Качинський і його команда не дуже хотіли, щоб Україна вирвалася зі стану невизначеності. Тому що Україна має набагато більший потенціал, ніж Польща. Певною мірою Качинський вбачав в Україні конкурента у майбутній Європі. Праві сили Польщі не хотіли, аби Україна стала однією з провідних європейських держав і мала б більший вплив, ніж Польща.
3. «Роги» москви в організації блокування кордону. 

Тому прихід до влади у Польщі демократа, ліберала Дональда Туска може тільки вітатись Україною. Адже Україна й українці не збираються зростати коштом інших.

Завжди будемо вдячні державі Польщі та польському народові, які у важкий час не тільки підтримували військовою потугою, а й прихистили величезну кількість українських біженців. Ми щиро і безмежно дякуємо полякам. І хочемо бачити в поляках рівноправних партнерів. Ми, українці, безумовно, будемо серед європейських лідерів. Але прагнемо зберегти дружні, партнерські відносини з тими, хто в час біди допомагав і допомагає Україні.

Перші обнадійливі кроки Дональда Туска на посту прем’єра Польщі – не забарилися. Він одразу ж наголосив на важливості подальшої допомоги Україні та закликав Захід до «повної мобілізації». Дуже імпонують, зокрема, його слова: «Я більше не можу слухати, як деякі політики говорять про те, що вони «втомилися» від України. Хочу сказати, що завдання польського уряду – твердо вимагати повної рішучості в допомозі Україні, і я буду це робити з першого дня».Новообраний прем’єр нагадав, що невдовзі поїде до Брюсселю, де 14-15 грудня триватимуть дебати про початок перемовин щодо вступу України в ЄС.

Тому – ще не вмерла Україна, єще Польска не згінела. Разом – нас багато ! 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Дональд Туск, #жебрівський
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: