Новий план мобілізації: кому з тернополян приготуватися до війська

Опубліковано:
9 Грудня, 2023

Президент Володимир Зеленський днями заявив, що вже наступного тижня буде представлений новий план мобілізації.

За словами глави держави, він заслухав доповіді про виклики у сфері мобілізації та варіанти їх вирішення на засіданні Ставки, – пише Ровесник.

“Я хотів би, щоб люди розуміли весь план дій, куди ми йдемо, які виклики. Комплексний план з цього питання буде наступного тижня. Дуже вірю, що наступного тижня”, – сказав Президент.

Завдання зі створення Плану поставлено  Залужному та Умєрову.

За словами Олексія Гончаренка, новий законопроект передбачатиме право на демобілізацію військовослужбовцям із інвалідністю I та II груп та тим, хто повернувся з полону.

Новий план мобілізації: кому з тернополян приготуватися до війська

До слова, новий план мобілізації назрів уже давно. Майже всі військові експерти в один голос говорять про те, що наявні правила мобілізації поступово заганяють країну до мобілізаційної прірви, передусім з двох причин: немає резервів для демобілізації воїнів, що служать від початку повномасштабної агресії росії та поступове “зміління” збройних сил. Свіжа кров (як би пафосно це не звучало) необхідна найближчим часом.

Спробуємо “вангувати” щодо напрямків оновлення війська. Навряд чи влада піде шляхом призову педагогів та лікарів. Тим більше, друга категорія вже активно допомагає на фронті. Проте, зниження віку призовників (про що говорять і наші зарубіжні партнери) скоріш за все неминуче. За рахунок кого це може статися? Міркуємо, що в першу чергу, за рахунок студентської та наукової молоді, зокрема, магістрів, аспірантів тощо.

А ось осіб, які вдруге вирішили вступити до університету це навряд торкнеться. Справа в тому, що їх кількість вкрай незначна. Про це ще у жовтні казав народний депутат Сергій Рахманін.

Іншим важливим елементом оновлення війська може стати ТРО та ДФТГ (добровольчі формування територіальних громад). Насправді, перші й частково другі вже зараз виконують поставлені на них завдання. Проте, за словами того ж Рахманіна – це величезний ресурс для демобілізаційного процесу.

Авжеж, влада постарається м’яко запустити процес, а тому можливі й своєрідні “цукерки” для звичайних громадян. Такими “пряниками” може стати призов чиновників, депутатів тощо. Особливо це буде стосуватися місцевих органів влади.

Отож, шляхи оновлення мобілізаційного процесу бачимо наступні:

  • – за рахунок магістрів, аспірантів ВНЗ з паралельним зменшенням призовного віку;
  • – за рахунок депутатів місцевих рад та чиновників;
  • – за рахунок активного залучення ТРО та ДФТГ у бойових діях.

Підсумовуючи, наголосимо, що такий сценарій – лише наші припущення, нехай досить об’єктивні. Про сам План мобілізації ми дізнаємось уже в найближчі дні.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #військо, #зеленський, #мобілізація, #нові правила, #план, #тернополяни
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: