Парацетамол чи ібупрофен? Чим відрізняються засоби

Опубліковано:
30 Листопада, 2023

Парацетамол та ібупрофен – це два лікарські засоби, що мають різні механізми дії. Але обидва використовуються для усунення болю та зниження температури. В аптеках широкого представлений і парацетамол, і ібупрофен у різних формах. Підібрати потрібну, відслідкувати наявність ліків в аптеках, проаналізувати ціну та замовити засіб допоможе сервіс на Liki.ua – простий на надійний.

Головні відмінності

Основними відмінностями між препаратами є такі:

  1. Механізм дії. Точний механізм дії парацетамолу і досі не зовсім зрозумілий. Засіб є ефективним проти болю та жару, але не антизапальним. Тобто парацетамол впливає на центральну нервову систему та знижує вироблення простагландинів, але точний механізм цієї дії ще потребує вивчення. Ібупрофен же належить до класу нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). Він діє шляхом зменшення вироблення простагландинів, що відповідають за біль, запалення та підвищену температуру тіла.
  2. Тип болю та запалення. Парацетамол ефективний для болю легкого та помірного ступеня, не критичного підвищення температури. Ібупрофен допомагає при сильному болю, запаленні та легких формах гарячки. Через антизапальну дію він також використовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату (наприклад, артриту).
  3. Вплив на шлунково-кишковий тракт. Парацетамол більш прийнятний для тих, хто має високий ризик подразнення шлунково-кишкового тракту, оскільки він рідко спричиняє подразнення шлункової оболонки. Ібупрофен же проявляє себе у цьому аспекті гірше, тому обов’язково має прийматися разом із їжею.

Варто також враховувати взаємодію медикаментів з іншими препаратами. Парацетамол можна приймати разом з багатьма іншими ліками, в той час як ібупрофен має більше обмежень – зокрема, не може застосовуватися з аспірином та іншими НПЗП.

Допомога лікаря

При виборі між парацетамолом та ібупрофеном необхідно враховувати рекомендації лікаря, який візьме до уваги особливості стану пацієнта та дії препаратів. У деяких випадках фахівці можуть навіть рекомендувати комбінування обох засобів для максимальної ефективності при лікуванні болю та запалення. Але самостійного призначення медикаментів і тим більше їх комбінування треба уникати для запобігання виникнення побічних ефектів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ліки, #парацетамол
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: