Психолог Олена Тіунова про те, як боротися зі стресом і депресією, не боятися смерті і навчитися жити

Опубліковано:
30 Листопада, 2023

Тема психологічного здоров’я завжди була актуальною. Але під час війни важливість цього питання значно зросла.

Олена Тіунова – кандидат психологічних наук, практикуючий психолог, член Української спілки психотерапевтів, тренер арттерапевтичних груп. Власниця “Психологічної студії Арт”. 

Фахівчиня розповіла, як боротися зі стресом і депресією, як не боятися смерті і навчитися жити.

Зокрема, у відеоінтерв’ю обговорили такі питання:

– Про радість – як дозволити собі її у час війни і тотального горя навколо, як дозволити собі колись звичні речі, які сьогодні виглядають як не на часі – відпочинок, хобі, подорожі, фото сесії – щоб уникнути засудження і власного, і від оточуючих.

– Сьогодні серед публічних людей уже трендом є мати свого психолога  і відкрито про це говорити. Чи вплинула війна на кількість клієнтів у психологів? 

– Чи змінилися проблеми, з якими приходять люди? Більше жінок, чи є і чоловіки?

– Як говорити з дітьми про смерть. Коли помирає хтось в родині, коли дитина чує про смерть з інформаційних джерел.

– Як з дітьми говорити про війну. Що пояснювати, а що і коли дитяча психіка не готова сприймати.

– Як війна впливає на стосунки. Згідно зі статистикою, з періоду повномасштабного вторгнення кількість розлучень в Україні скоротилася на 20%. Чи згідні ви з цією статистикою, бо є і інша інформація, коли сім’ї живуть на дві країни, коли партнери не витримують психологічного навантаження від війни – пари розходяться. Що відбувається?

– Стосунки на відстані мають майбутнє?

– Токсичні стосунки – як їх виявити, як не боятися вийти з них. Як побачити в людях  пасивних агресорів, токсиків, нарцисів тощо. Що робити, коли думаєш, що тобі здається, але тобі не здається.

– Що не можна пробачати, бо це все одно завжди залишиться з тобою? Як і чи можна пробачити зраду? Партнера, чи навіть друга. 

– Стрес  раптовий, стрес  у багатьох українців вже хронічний – які дієві кроки тримати себе в ресурсі і знаходити мотивацію жити далі. Тривожність.

– Страх смерті ( шляхи до прийняття ) – віра, що ще допомагає зрозуміти і прийняти факт закінчення життя.

– Як реагувати на негатив у житті – на погані новини, на негативних людей, які тебе дратують… Як реагувати, якщо відмежуватися  не вдається.

– Сьогодні через війну багато людей втратили роботу або власний бізнес, багато сфер діяльності стали незатребуваними, не на часі. Як пере винайти себе з нуля, почати все з початку в дорослому віці?

– Про віру і зневіру. Попри події, новини, обставини, як змусити, як переконати себе рухатися далі, як знаходити щодня сенси жити і радіти.

– Про спілкування з військовими, їхніми сім’ями – не з жалістю, а з вдячністю… Який досвід тут корисний і які рекомендації…

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Олена Тіунова, #психолог
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: