У Заліщиках відбудеться турнір пам’яті представника окупаційних військ

Опубліковано:
26 Листопада, 2023

Аматорський футбольний клуб «Дністер» із Заліщиків Тернопільської області анонсував через свої соцмережі проведення дитячого турніру пам’яті загиблого в Афганістані уродженця міста Валерія Лубʼянського.

«Вперше такий турнір з мініфутболу відбувся 1987 року. Відтоді щороку в місті організовують захід пам’яті Валерія Луб’янського, а переможцям вручають кубок з його портретом… Нагадаємо, що Валерій Луб’янський… 31 серпня 1980 року загинув у бою з душманами», — ідеться в повідомленні.

Як відомо, окупаційні війська СРСР вторглися на територію Афганістану 24 грудня 1979-го так само, як російські варвари на територію України 24 лютого 2022-го. Совєцькі окупанти вели бойові дії в Афганістані протягом десяти років, до 15 лютого 1989-го. Унаслідок війни загинуло близько 1,5 млн осіб, або 10 % з-поміж тодішнього населення Афганістану. Втрати СРСР, за офіційними даними Москви, становили 15 тис. військовослужбовців.

null

Враховуючи специфічність ситуації, фактор нинішньої великої російсько-української війни, Тиждень вирішив отримати коментар від особи, телефон якої вказаний на афіші. Ось як організатор турніру Тарас Амбрик, директор місцевого стадіону й депутат Заліщицької міської ради від ВО «Свобода» пояснив, чому клуб «Дністер» ушановує «воїна-інтернаціоналіста»:

— Це традиційний турнір, який проводиться з 1987 року, названий іменем воїна, який родом із Заліщиків і загинув в Афганістані, — повторює вказану в анонсі інформацію Тарас Іванович. — Раніше в ньому брали участь лише колективи із Заліщицького району. Віднедавна він став відкритим. До нас приїжджають команди з Чернівеччини, а також із Борщева, Чорткова, Тернополя.

— Чи знаєте ви, у якому статусі були совєцькі війська в Афганістані?

— Я знаю. Але так ми його проводимо…

— Ви цікавилися, може, у Заліщиках є «воїни-інтернаціоналісти», які побороли фашизм в Угорщині 1956-го й капіталізм у Чехословаччині 1968-го? Може, не треба обмежуватися лише вшануванням «інтернаціоналістів» Афганської війни?

— Поцікавимося.

— В анонсі вказано, що Валерій Луб’янський загинув у боротьбі з душманами. Душмани — вороги України?

— Я не кажу, що вороги…

— Чому клуб «Дністер» не бажає організувати турнір пам’яті когось із новітніх героїв сучасної російсько-української війни, які теж народилися в Заліщиках (їх, на жаль, уже немало)? Скажімо, Ореста Квача, який був футбольним фанатом і спортовцем?

— Ми плануємо навесні зробити такий турнір на честь героїв АТО й захисників, які загинули в повномасштабній війні. У програмі це вже закладено.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дністер, #Заліщики
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: