Навіщо потрібен поліс зелена карта для українців у Європі

Опубліковано:
21 Листопада, 2023

“Зелена карта” – це міжнародний договір про страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. Вона діє майже у всіх європейських країнах та низці країн за межами Європи. “Зелена карта” гарантує страхове покриття водіям під час подорожей за кордон, дозволяючи уникнути проблем на кордоні чи в разі ДТП.

Зелена карта для українців, які подорожують автомобілем Європою, має велике значення. Вона дає впевненість, що в разі нещасного випадку за кордоном водій буде захищений страховкою. Також “Зелена карта” полегшує перетин кордонів, оскільки її визнають прикордонні та поліційні служби більшості європейських держав. Отже, для українців цей поліс є важливим інструментом безпечних подорожей Європою.

Історія та мета системи “Зелена карта”

Система “Зелена карта” була започаткована у 1949 році у місті Лондоні, коли представники страхових компаній з Бельгії, Франції, Нідерландів, Великобританії та Швеції підписали угоду про взаємне визнання полісів автострахування. Це дозволило автомобілістам вільно подорожувати країнами-учасницями.

Основною метою створення системи “Зелена карта” було спростити рух транспорту між країнами Європи, гарантуючи водіям страховий захист. Ключовими принципами є взаємне визнання полісів усіма країнами-учасницями та забезпечення мінімального єдиного страхового покриття по всій Європі. Сьогодні до системи входить понад 45 країн, в тому числі майже всі держави Європи.

Правові аспекти “Зеленої Карти”

Використання міжнародного полісу “Зелена карта” в країнах Європи регулюється комплексом міжнародного та національного законодавства. Це дозволяє забезпечити єдиний підхід до страхування відповідальності водіїв у всіх країнах-учасницях.

Основні міжнародні угоди

Головним документом, що визначає принципи функціонування системи “Зелена карта” в Європі, є “Угода між Національними страховими бюро держав-членів Європейського економічного простору та асоційованих держав” від 30 травня 2002 року. Саме ця угода встановлює правила взаємного визнання полісів “Зелена карта” усіма країнами-учасницями та гарантує мінімальне страхове покриття для захисту потерпілих у ДТП.

Крім того, окремі країни укладають двосторонні угоди для врегулювання питань визнання полісів. Наприклад, Угода між Україною та країнами-членами Європейського Союзу 1999 року спрощує процедуру взаємного визнання “Зелених карт” цих країн.

Національне законодавство країн

Поряд з міжнародними угодами, кожна окрема країна має власне національне законодавство, що регулює питання обов’язкового страхування цивільної відповідальності водіїв.

Наприклад, в Україні прийнято Закон “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” від 1 липня 2004 року. Він визначає порядок видачі полісів, умови страхування, мінімальні страхові суми на території України.

Є певні відмінності в законах різних країн щодо конкретних норм: мінімальних страхових сум, переліку документів для отримання полісу, строків дії полісів тощо. Проте незалежно від цих нюансів “Зелена карта” гарантує базовий рівень страхового захисту водіям у будь-якій країні Європи згідно спільних міжнародних норм.

Переваги “Зеленої Карти” для українців

Поліс міжнародного зразка “Зелена карта” має цілу низку переваг для громадян України, які планують подорожувати Європою на власному автомобілі. Цей документ істотно полегшує і робить безпечнішим пересування авто за кордоном.

Гарантоване страхове покриття в інших країнах

Найважливішою перевагою “Зеленої карти” є те, що вона надає гарантований страховий захист власнику транспортного засобу під час його експлуатації на території будь-якої з країн-учасниць системи.

Це означає, що у разі дорожньо-транспортної пригоди або заподіяння шкоди майну чи здоров’ю третіх осіб під час перебування за кордоном, усі збитки будуть відшкодовані страховою компанією відповідно до умов і лімітів відповідальності, зазначених у “Зеленій карті”.

Таким чином, власник транспортного засобу може почуватися впевнено, оскільки не нестиме ризиків значних та непередбачуваних витрат у разі настання страхового випадку далеко від дому.

Взаємне визнання полісів усіма країнами

Ще однією вагомою перевагою є те, що “Зелена карта”, видана акредитованою страховою компанією в Україні, дійсна для підтвердження страхового покриття у будь-якій країні системи “Зелена карта”. І навпаки – аналогічні поліси інших країн-учасниць визнаються дійсними в Україні.

Тобто, українські водії мають страховий захист за кордоном на рівні з громадянами цієї країни. Це істотно спрощує пересування автомобілем по Європі та усуває прикордонні формальності щодо страхування.

Отже, для автотуристів з України “Зелена карта” є найнадійнішим способом гарантувати страхове покриття та уникнути неприємних наслідків під час подорожі країнами Європи. Вона є запорукою спокійної та безпечної поїздки.

Де і як придбати “Зелену карту”

Поліс можна придбати в офісах страхових компаній, акредитованих для видачі таких полісів в Україні. Також зручним способом є онлайн-оформлення на сайтах компаній або в спеціалізованих сервісах, наприклад, на ресурсі агрегатора British Insurance.

Після заповнення онлайн-заявки та оплати, поліс надходить на електронну пошту або його можна самостійно роздрукувати.

Необхідні документи

Для оформлення “Зеленої карти” в Україні потрібні такі документи:

  • паспорт транспортного засобу;
  • свідоцтво про реєстрацію ТЗ;
  • водійське посвідчення власника авто;
  • довідка МВС про відсутність заборгованості з обов’язкового страхування.

Після подання заявки та документів, страхова компанія оформлює поліс протягом 1 робочого дня відповідно до вказаних даних.

Отже, отримати “Зелену карту” в Україні нескладно як в онлайн режимі, так і в офісах страховиків, маючи необхідні документи. Це дозволяє швидко оформити поліс для поїздки за кордон.

Випадки, коли “Зелена Карта” є обов’язковою

Існують певні ситуації, коли для українців обов’язково потрібно мати поліс “Зелена карта” під час перебування в країнах Європи.

Країни, де вимагається “Зелена карта”

Передусім, це стосується більшості європейських країн під час подорожі автомобілем. Зокрема, обов’язковою “Зелена карта” є у:

  • країнах ЄС (Німеччина, Франція, Італія тощо);
  • країнах Східної Європи, які не входять до ЄС (Молдова, Білорусь);
  • окремих країнах за межами Європи (Марокко, Туніс, Іран та ін.).

Без “Зеленої карти” в’їзд до цих країн на авто може бути ускладненим.

Випадки обов’язкової наявності

Крім того, “Зелена карта” обов’язкова за таких обставин:

  • тривале проживання в країні (понад 30 днів);
  • робота чи навчання в країні з використанням авто;
  • перевезення вантажів автомобілем.

Отже, у разі тривалих поїздок, роботи чи навчання обов’язково потрібно оформити поліс “Зелена карта” для уникнення проблем. Для коротких туристичних поїздок вона бажана.

Проблеми та виклики з “Зеленою Картою”

Незважаючи на переваги, існують деякі поширені проблеми та труднощі з використанням “Зеленої карти” для українців.

Типові проблеми

  • Невизнання полісу прикордонниками чи страховими компаніями через технічні помилки.
  • Відмова у відшкодуванні через неправильне оформлення ДТП або перевищення лімітів.
  • Труднощі з отриманням компенсації через бюрократичну тяганину.
  • Проблеми з оформленням полісу через брак необхідних документів.

Шляхи вирішення

  • Ретельно перевіряти інформацію в полісі та документах на авто.
  • Правильно оформляти ДТП та збирати необхідні документи для компенсації.
  • Звертатися за допомогою до консульства або місцевих правоохоронців у разі виникнення проблем.
  • Завчасно перевіряти наявність усіх документів для оформлення.

Дотримання рекомендацій допоможе уникнути типових труднощів з використанням “Зеленої карти”.

Висновки

Отже, “Зелена карта” є надзвичайно корисним інструментом для водіїв з України, які подорожують автомобілем країнами Європи. Вона забезпечує страховий захист власників транспортних засобів під час поїздок за кордон та гарантує взаємне визнання полісів країнами-учасницями.

Головною перевагою “Зеленої карти” є гарантоване страхове покриття у разі інцидентів за межами України. Також вона спрощує процедуру перетину кордону, оскільки її визнають прикордонники та поліція.

Щоб скористатися “Зеленою картою”, потрібно заздалегідь придбати поліс в акредитованій страховій компанії, подавши необхідні документи. Обов’язковою вона є для більшості поїздок авто в країни Європи.

Незважаючи на окремі можливі проблеми, загалом “Зелена карта” залишається найкращим вибором для безпечних подорожей регіоном. Тому українцям, які планують поїздку автомобілем за кордон, варто oboв’язково оформити цей поліс.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #автомобіль, #європа, #зелена карта, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #страхування, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: