Чим небезпечні борги і чому такі популярні мікрокредити

Опубліковано:
20 Листопада, 2023

Поява боргів може бути пов’язана з різними факторами та життєвими обставинами. Люди часто беруть у позику, коли у них тимчасово бракує грошей для покриття поточних витрат або інвестицій у майбутнє. Також буває, що люди використовують кредитні картки та споживчі кредити для здійснення покупок, на яких вони не мають коштів у даний момент. Це може призвести до утворення боргів через високі процентні ставки.

По суті, борги є результатом неправильних фінансових рішень. Людина може захопитися якоюсь темою в інвестуванні навіть отримувати певні профіти в краш грі, але в якийсь момент не може зупинитися і починає витрачати позикові кошти. Також до боргів часто вдаються люди, які стикаються з несподіваними витратами, наприклад, медичними.

Чим небезпечні борги

Маючи низький рівень доходу, людина може бути змушена звертатися за позиками, щоб покрити базові життєві витрати. А деякі люди регулярно витрачають більше, ніж можуть собі дозволити, через соціальний тиск, прагнення підтримувати певний спосіб життя чи брак фінансової грамотності.

З одного боку позики можуть сприяти розвитку людини чи його бізнесу. По суті, саме задля цього їх і винайшли. Але найчастіше люди не вміють грамотно ними розпоряджатися, тому стикаються із низкою проблем:

  • надто високі відсотки за кредитами. Сума боргу росте буквально на очах. Все тому, що підписуючи кредитний договір, людина не порахувала загальну суму з урахуванням процентних ставок. А в результаті вона значно збільшилася через відсотки, що накопичуються. Це може зробити повернення боргу складнішим та ускладнити управління фінансами;
  • якщо боргів занадто багато, або відсотки за ними вищі, ніж дохід, людина може здаватися неспроможна вчасно виплачувати кредити. Це може спричинити фінансові труднощі. Заборгованості будуть накопичуватись, а позичальники можуть почати застосовувати штрафи та пені;
  • погіршення кредитного рейтингу. Невиконання зобов’язань за кредитами може призвести до зниження кредитного рейтингу. Через нього людині можуть відмовити у майбутньому у кредитах, також кредитний рейтинг може вплинути на можливість укладати угоди чи навіть орендувати житло;
  • опинившись не може виплачувати борги, людина може втратити особисте майно.

При цьому фінансові проблеми можуть вплинути на емоційний та психологічний добробут. Адже, виплачуючи великі борги, людина втрачає можливість інвестувати або витрачати гроші на інші важливі потреби.

null

Фото з мережі Інтернет

Чому мікрокредити — не вихід із боргів

Коли людина опиняється перед борговими зобов’язаннями, їй може здатися, що мікропозики чи мікрокредити є дієвим і швидким способом розвʼязати проблему. Популярність мікрокредитів полягає в тому, що вони надаються на невеликі суми та мають доступніші умови для позичальників з низьким кредитним рейтингом або обмеженою кредитною історією.

Однак, існує ризик, що людина може опинитися в борговій ямі через те, що:

  • мікрокредити можуть мати порівняно високі відсоткові ставки. Якщо позичальник неспроможна своєчасно виплачувати ці кредити, борг може швидко збільшуватися.
  • у спробі закрити один борг людина може взяти новий мікрокредит. Якщо цей процес повторюється, позичальник може мати справу з проблемою накопичення кількох кредитів з різними умовами та термінами погашення.
  • постійна потреба у нових мікрокредитах може зробити людину залежною від позичок, що зрештою збільшить її загальну заборгованість.

Щоб уникнути цих ризиків, важливо насамперед розробити осмислений фінансовий план, визначити джерела доходу та витрат, а також розглянути альтернативні стратегії управління боргами, такі як консолідація боргів чи звернення за фінансовою консультацією.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мікрокредити
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: