Споживчий ринок: на часі – грибний сезон

Опубліковано:
19 Листопада, 2023

Нарешті після незначних, як ми кажемо, грибних дощів, і теплої, як для початку листопада погоди, люди з сумками та козубками пішли до лісу по гриби.  Хтось сам споживає їх, хтось несе на ринок.

У ці дні кілограм маслюків вартує 80-85 гривен, опеньків – 100 – 120 гривень. Також продавці пропонують минулорічні сушені або консервовані гриби, печериці, що також коштують не дешево. Але на те й ринок, що хтось хоче продати продукти якнайдорожче, а  хтось – купити якнайдешевше.

Одна з продавчинь розповіла: «Ми збираємо гриби всією родиною. Консервую, сушу для себе, залишки  продаю, у своїх грибах впевнена, бо я грибниця зі стажем».

Інша жінка продає маслюки. Каже, що живе поряд з молоденьким сосновим ліском. Її село далеко від цивілізації, тому гриби точно екологічно чисті. А ще маслюки важко сплутати з неїстівними.

Також грибники побоюються, що днями з дерев обпаде листя і тоді до грибів буде важко добратися, доведеться, як казали мені, йти на зруби.

Загалом асортимент цьогоріч дещо менший, ніж був минулого року, а ціни вищі. Але справа навіть не в цінах. Питання у тому, чи безпечно купувати гриби на стихійних ринках, кому їх вживати не бажано і як діяти у разі отруєння.

Фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській області наголошують, до споживання грибів варто ставитися відповідально. Так, гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму спричиняють токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Тому, по-перше, купувати гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях. І варто брати тільки ті, які вам відомі.

По-друге, усі сумнівні гриби викидайте.

По-третє, запам’ятайте, що гриби треба відварювати в день збору, інакше в них утворюється отрута. Кип’ятіть їх 10 хвилин, після чого відвар злийте. Варіть гриби кілька годин.

Навіть, якщо ви впевнені в якості грибів, в жодному разі не годуйте ними дітей, літніх людей, вагітних жінок.

Слід дотримуватися правил консервування грибів. Неправильно приготовлені і збережені гриби можуть спричинити дуже важке захворювання – ботулізм.

Якщо ж після вживання лісових грибів ви відчули біль у животі, слабкість або нудоту, то не варто нехтувати цими симптомами. Треба негайно робити промивання шлунку, пити активоване вугілля, багато води і звертатися до лікарів. Забороняється вживати молоко та алкогольні напої, це може прискорити всмоктування токсинів грибів.

Згідно з законодавством, всі лісові гриби дозволено реалізовувати уроздріб лише за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Тому споживачам варто тричі подумати, перш ніж купувати гриби в місцях стихійної торгівлі.

Не варто ризикувати власним життям, краще оберіть корисні овочі та фрукти, яких у цей час ще є вдосталь на ринку.

Будьте здорові.

Галина ВАНДЗЕЛЯК

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Грибний сезон, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: