Тернопільські лікарі пояснили, чому у час війни в більшості областей заборонений продаж алкоголю

Опубліковано:
18 Листопада, 2023

У більшості регіонів України від початку повномасштабної війни введена заборона на продаж алкогольних напоїв на період дії воєнного стану.

Одна із причин – негативний вплив алкоголю на мислення людини і на швидкість реакції на небезпеку. Алкоголь змінює звичне функціонування мозку, уповільнює роботу центральної нервової системи, знижує нашу здатність адекватно мислити та приймати раціональні рішення. Під впливом алкоголю людина частіше відчуває стрес, тривогу і депресію. Думка про те, що вживання алкоголю – це хороший спосіб зняти стрес, є хибною, – розповіли лікарні Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб.

«Нетвереза людина легко вірить у неперевірену інформацію, втрачає самоконтроль, поводитися агресивно. Вона становить загрозу для себе й інших, особливо у випадках евакуації чи переміщення до укриття. Через це суттєво зростає вірогідність травмуватися, дезорієнтуватися, втратити час для збереження власного життя.

На розвиток алкоголізму впливають такі фактори: генетична схильність, особливості нервової системи, темпераменту, критичні події в житті, особливості виховання. Якщо людина мала схильність до алкоголізму – в неї є проблеми з емоційною регуляцією і вона починає вживати алкоголь за рахунок системи винагороди в головному мозку. Коли це фіксується адаптація емоцій до буденного життя, то розвивається залежність. Тому в зоні ризику є люди, які мають будь-які психічні розлади. Тоді є імовірність, що алкоголь стане дезадаптивним способом самодопомоги.

Чому не варто вживати алкоголь:

  • Алкоголь погіршує здатність мислити логічно, так можна недооцінити ситуацію і не змогти адекватно реагувати на події та приймати правильні рішення;
  • Безпечної дози алкоголю не існує. Кожен грам спожитого алкогольного напою, в тому числі слабоалкогольного, негативно впливає на здоров’я.
  • Алкогольні напої не є антистресом. Навпаки, споживання алкоголю може призвести до підвищення рівня тривожності, агресивності та втрати самоконтролю, а отже, здійснює негативний вплив на психологічний добробут.
  • Алкоголь та психотравматичні події не є сумісними! Найкращий спосіб їх пережити — звернутися до фахівця, а не зловживати алкогольними напоями.
  • Вживання міцних напоїв підвищує ризик нещасних випадків, травматизму й загострення хронічних захворювань.
  • Під час війни, коли доступ до ліків обмежений та існують проблеми з доступом до лікаря, варто мінімізувати будь-які випадки, які можуть потребувати медичної допомоги. Не варто ризикувати власним життям й здоров’ям та наражати на небезпеку інших», – кажуть фахівці Тернопільського обласного центру контролю у профілактики хвороб.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Алкоголь і війна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: