Відкрили персональну виставку живопису Тетяни Фокіної

Опубліковано:
14 Листопада, 2023

7 листопада в музеї Юліуша Словацького відбулося урочисте відкриття  виставки живописних робіт  самобутньої  художниці  з Білої Церкви – Тетяни Фокіної.

Шлях її до реалізації свого художнього покликання був непростим. З дитинства Тетяна займалася у художній школі. Прагнула малювати, але батьки вважали професію художника несерйозною, і під їхнім тиском довелося вибрати інший фах – стати економістом.

До своєї мрії Тетяна повернулася після багатьох життєвих випробувань, уже в зрілому віці.  Мисткиня відома тим, що у творчому  тандемі з чоловіком, займається монументальним живописом, розписуючи приміщення. Після  початку повномасштабної російської агресії, вона займається волонтерством, зокрема арт-терапією для військових.  Прекрасно, коли людина робить  власне те, що їй  вдається найкраще. Пані Тетяна  зайнялася розписом бомбосховищ та укриттів. Під її пензлем, на стінах похмурих підвалів, розцвітали квіти, відкривалися казкові пейзажі. Не варто недооцінювати таку роботу. Адже саме перебування в укритті – уже стрес. І, коли люди під час повітряної тривоги перебувають у атмосфері казки, квітів, веселкових кольорів – це, безумовно, цілюще впливає на їхню психіку.

Власне під час оздоблення бомбосховища у Почаєві, мисткиня і познайомилася із старшим науковим співробітником Почаївського музею Володимиром  Бондарчуком.  Знайомство продовжилося виставкою у Почаївському музеї, а згодом виставка «перекочувала» до Кременця. Цьому сприяла завідувачка науково-дослідним відділом Кременецького ДІАЗу Ольга Деревінська, яка, познайомившись із художницею, запрагнула популяризувати її радісну, кольорову, позитивну творчість.

На відкритті виставки були присутні члени мистецького гурту «Палітра», на чолі із заслуженим майстром народної творчості Тетяною Балбус, студенти художнього факультету  КОГПА ім. Тараса Шевченка, кременчани та ВПО.

Відкрила урочистість директор музею Тамара Сеніна.  Володимир Бондарчук, Ольга Деревінська, які особисто близько знайомі із мисткинею, розкрили присутнім грані її надзвичайно багатої, творчої особистості.  Гості ділилися враженнями, висловлювали своє бачення творів.  Виставка вселяє віру у близьку перемогу, дає наснагу до життя.

Тетяна Фокіна цілеспрямовано зображає лише звичні  для ока українські пейзажі, традиційні квіти, що споконвіку  прикрашали і прикрашають наші квітники, – жоржини, айстри, іриси, маки.  Красу рідного краю, що закодована в генетичній  пам’яті кожного українця.

Олена ГАСЬКЕВИЧ,
ст. наукова співробітниця музею Юліуша Словацького

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виставка, #кременець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #Тетяна фокіна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: