Фінал цієї війни будемо вирішувати ми – «прості» українці

Опубліковано:
14 Листопада, 2023

Погожа осінь дає надію на краще, хоча усі пророкують дуже важкі найближчі місяці. Прикрі чи зовсім трагічні події щодня нанизуються, й, здавалося б, час смиренно прийняти навколишнє і очікувати гіршого. Але, ні. Є Вищі сили і є ЗСУ. Як казала колись відома соціологиня Бебешкіна, поки ми живі, ще нічого не вирішено.

В інформаційному просторі – суцільне сум’яття. Писати у драматичному руслі – наче протистояти вічно оптимістичному єдиному телемарафону. Чи справді у нас такі кепські справи? Війна за шістсот з лишком днів (точніше – 623) висотала сили, пролила ріки крові, й кінця жахіттю не видно. Звикнути до цього неможливо. Як написала поетеса: «Живі серед мертвих, мертві серед живих. І ти робиш видих, я ж намагаюсь – вдих. У засвіти знову йдуть юні і йдуть малі. Навчи мене, Боже… жити на цій Землі».

Попри емоційну та психологічну важкість, маємо тримати стрій. Навіть якщо дізналися про вкрадені мільярди гривень на харчуванні та одягу для ЗСУ, навіть якщо у верхах протистояння між собою. Бо врешті-решт фінал цієї війни будемо вирішувати ми – «прості» українці – своєю кров’ю і потом. Така, на жаль, дорога ціна свободи.

Геополітична обстановка не нашу користь – Україна в якийсь момент опинилася у тіні палестино-ізраїльського конфлікту. І те, що США планували дати лише нам – з озброєння та фінансових ресурсів, тепер ділиться між Україною та Ізраїлем. І вітчизняні аналітики, й іноземні в один голос стверджують, що  Україна сьогодні в гіршому становищі, ніж у листопаді минулого року.  Бо «її війська виснажені, запаси зброї закінчуються, а західна громадськість більш поляризована щодо надання подальшої підтримки», пише The Washington Post.

Підтвердив тезу про майбутню важку зиму, найгіршу в історії України, і наш міністр закордонних справ Кулеба, щоправда, в контексті того, що Німеччина не дає далекобійні ракети Taurus. «Ми готуємося до найжахливішої зими в історії. Тому ми закриємо очі, якщо не отримаємо Taurus, але отримаємо системи ППО», – сказав міністр. За словами Кулеби, зараз Україна намагається захистити свої електростанції якомога краще.

Власне, високий градус напруги до обговорення  додало інтерв’ю  Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для видання The Economist та стаття “Сучасна позиційна війна та як її виграти”. Ситуація на фронті в Україні зайшла у глухий кут, жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена, так сказав Залужний. Нинішній позиційний характер війни є результатом технологічно-тактичного паритету на полі бою та широкого використання мінних загороджень російськими та українськими військами.

Залужний також навів можливості України перед викликами з боку росії. Вони, зокрема, включають завдання значних втрат російській авіації, використання Україною західного ракетного та артилерійського озброєння. А також нездатність рф скористатися своїми людськими мобілізаційними ресурсами через політичні, організаційні та мотиваційні проблеми.

За словами Залужного, позиційна війна вигідна росії, оскільки вона дозволяє затягнути бойові дії та отримати переваги у певних сферах.

У своїй статті генерал також наголосив, що Україна і росія можуть повернутися до швидкої маневреної війни, якщо дозволять обставини. Для України це вимагатиме додаткових військових ресурсів від Заходу.

На думку аналітиків, у колонці Залужного йшлося про те, як вийти з позиційної війни, а не про те, що війна зайшла в глухий кут.

Тим часом Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не перебуває у патовій ситуації у зв’язку із переходом війни на стадію позиційного виснаження.  Офіс Президента розкритикував Головнокомандувача ЗСУ за останні матеріали. І в цьому західні ЗМІ побачили «яскравий публічний докір», який показує розрив між військовим і цивільним керівництвом в Україні.

Звісно, такі суперечності не на користь Україні. Будемо сподіватися, що здоровий глузд візьме гору, й амбіції верхів вгамуються.

Що зараз на фронтах? За найсвіжішою інформацією Генерального штабу ЗСУ, противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 78 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 16 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів російських окупантів зазнали: Новомихайлівка, Рівнопіль Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Берислав, Іванівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем російських загарбників опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та  Херсонської областей.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угрупування військ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень  вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угрупування військ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області та Стельмахівка Луганської області, де наші захисники відбили близько 20 атак противника.

На Лиманському напрямку окупанти наступальних дій не проводили.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 5 атак противника біля Богданівки та Хромового Донецької області. Також ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угрупування військ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону та завдають ворогу значних втрат. На Мар’їнському напрямку ворог здійснив понад 25 невдалих атак в районах Красногорівки та Мар’їнки Донецької області.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках противник вів безуспішні штурмові дії поблизу Старомайорського Донецької області; Червоного, Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Тут українські воїни відбили понад 10 атак.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угрупування військ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах противника.

У населеному пункті Стрілкове на тимчасово окупованій території Херсонської області російські окупанти запланували проведення з 1 листопада так званого “місячника здачі українських паспортів”. Тих українських громадян, хто буде здавати паспорти, окупанти хочуть знімати на відеокамеру, щоб потім показати  у своїх пропагандистських сюжетах на телебаченні.

Орієнтовні втрати противника минулої доби загалом склали: 890 окупантів, 5 танків, 16 бойових броньованих машин, 21 артилерійська система, 3 РСЗВ, 3 БпЛА оперативно-тактичного рівня,  23 автомобіля та 2 одиниці спеціальної техніки.

Агресор безбожно бомбить Херсон й усю область. У маленькому місті Берислав з 12 тисяч населення залишилося лише дві, у тому числі моя приятелька. Навесні вона надіслала мені фото граната у цвіту – деревце росло у її саду. Учора написала, що на місці граната – вирва. У будинку знищено покрівлю й вікна. На щастя, усі живі.

Дивно, але у цьому балансуванні по лезу бритви люди уже без остраху дивляться смерті у вічі. Херсонець Юрій Антощук у соцмережі написав: «Коли питають, як взагалі ситуація у вас там, в Херсоні. То, приблизно так – тільки за минулу добу росіяни випустили по області 87(!) авіабомб. Це такі штуки 500 і більше кг вагою, що зносять в нуль будівлі.

І це ще не рахуючи випущених під шість сотень снарядів з мінометів, артилерії, «Градів», танків, БПЛА. Теж всього за добу.

Але люди продовжують ходити на роботу щодня, в магазини, в кав’ярні, допомагати один одному, допомагати військовим, рятувальникам. Сміятися над росіянами, планувати майбутнє, одружуватися і, звісно, вірити у перемогу».

Ольга КУШНЕРИК

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: