Науково-популярний лекторій в ТНПУ: молодь рухає науку вперед

Опубліковано:
11 Листопада, 2023

Радою молодих вчених ТНПУ організовано науково-популярний лекторій, присвячений Всесвітньому дню науки.

Сьогодні ж обговорили науку, яка впливає на суспільство та допомагає людям розв’язати найрізноманітніші проблеми: від створення «розумних міст» до збереження культурної спадщини, від встановлення справедливості до боротьби з ворожою пропагандою, пише “Голос”.

Ректор університету Богдан Буяк привітав молодих науковців із відкриттям лекторію: «Радію, що тут зібралась численна кількість людей, які готові слухати та опановувати нові знання. Я впевнений, що сьогоднішні лектори й надалі рухатимуть науку вперед, бо мають великі перспективи та потенціал». Богдан Богданович подякував Збройним Силам України за можливість проведення та за кожен прожитий день, а учасникам заходу побажав бути спраглими до науки, бо все буде Україна.

Проректорка з наукової роботи та міжнародного співробітництва Ірина Задорожна поділилася з гостями: «Мета заходу – показати науку по-новому. Вона є цікавою, а науковці – це престижні люди, яких поважають, впізнають та наслідують у всьому світі. Тому я бажаю лекторам здійснити все задумане та максимально коротко, але не менш цікаво передати інформацію іншим». Ірина Павлівна представила гостям голову РМВ Оксану Горин та заступницю, а сьогодні й модераторку зустрічі Юлію Костюк.

Вітальні слова від Богдана Буяка та Ірини Задорожної

Першу доповідь на тему «Сучасні можливості судової експертизи» презентувала Віра Хома – судова експертка сектору фізико-хімічних досліджень відділу ДМРВ НДЕКАЦ МВС України. Віра детально розповіла про види, аналіз і дослідження експертиз. А найбільший подив слухачів викликали лайфахи щодо виявлення якісного спирту у звичних для нас ємкостях.

Андрій Станько – співробітник Науково-дослідної лабораторії «Розумне мiсто Тернопіль» Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя доповів на тему «Кіберфізичні системи розумних міст». Під час представлення лектор детальніше ознайомив із ключовим поняттям «Smart city», його напрямками діяльності, функціональною моделлю, комунікаційною мережею та класифікацією. Учасники цікаво слухали про структури Mash-мережі, «архітектуру озеру даних» та створену науково-дослідну лабораторію «Розумне місто Тернопіль».

Гості зустрічі та представники ТНПУ

Студентка факультету мистецтв Софія Днись розповіла про «Новітні технології в реставрації: наука пліч-о-пліч з мистецтвом». Молода науковиця презентувала спільні роботи з одногрупниками, розповіла про актуальність реставрації, 3D сканування, 3D друк, комп’ютерне моделювання та ультразвукову чистку віртуальної реальності.

Ірина Манько – аспірантка кафедри всесвітньої історії та релігієзнавства провела розмовну дискусію на тему «Вплив суспільства на розвиток освіти в Україні» (1991-2023). Ірина не лише розкрила суть теми, а навела переконливі аргументи та провела паралель зі сучасністю.

Аспірантка кафедри журналістики Юлія Нагорна поділилася з гостями «Як протидіяти фейкам». Під час доповіді Юля виділила та порекомендувала кожному застосовувати ТОП-4 поради для боротьби з фейками, а також представила ресурси якісних джерел інформації, які занотували для себе учасники заходу.

Учасник науково-популярного лекторію та за сумісництвом голова наукового товариства ТНПУ Богдан Баран поділився враженнями після заходу: «Рада молодих вчених акцентує увагу на здобувачів 2 освітньо-науковий рівня вищої освіти – магістерського та 3 освітньо-наукового рівня – аспірантури, які сприяють талановитим студентам у реалізації власних проєктів. А сьогоднішній науково-популярний лекторій цьому підтвердження».

Рада молодих вчених ТНПУ висловлює особливу вдячність запрошеним лекторам, що представляли Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України та Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Сподіваються на подальшу плідну співпрацю задля ефективного освітньо-наукового майбутнього України.

Учасники науково-популярного лекторію

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Всесвітній день науки, #ТНПУ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: