Чому знижується лібідо у чоловіків та жінок?

Опубліковано:
8 Листопада, 2023

Ця делікатна проблема є значно більш поширеною, ніж навіть може здатися. В той же час вона все ще табуйована в суспільстві. Тому не кожен пацієнт розповість про негаразди в інтимному житті навіть у лікаря на прийомі, попри те, що в багатьох випадках зниження лібідо причини пов’язані насамперед зі станом здоров’я.  

Зниження статевого потягу виглядає так:

  • відсутність інтересу до сексуальної активності будь-якого виду;
  • відсутність сексуальних фантазій і думок.

Фактори, які впливають на лібідо 

Бажання інтимної близькості залежить від дуже багатьох факторів, таких, як фізичне самопочуття, емоційний стан, ступінь втоми і рівень стресу, спосіб життя, якість сну і стосунки з партнером. Якщо з-поміж них якийсь фактор є проблемним, він може суттєво вплинути на рівень лібідо як у чоловіків, так і у жінок. Консультація уролога чи гінеколога, пов’язана з цим питанням, дає можливість обговорити всі аспекти вашого життя, які впливають на рівень лібідо.

Причини зниження лібідо у жінок 

  1. Стрес і поганий сон

Причини зниження лібідо у жінок часто пов’язані з надмірним щоденним навантаженням. Якщо жінка працює, “тягне” на собі весь побут і дітей, вночі їй хотітиметься лише одного – міцно заснути. Хронічна втома і стрес – найпоширеніші причини, чому жінки перестають навіть думати про інтимну близькість.

  1. Післяпологовий період

Протягом 6 тижнів після народження дитини жінці завжди рекомендують статевий спокій – для відновлення статевих органів і загоєння пологових 

травм потрібен час. Догляд за новонародженою дитиною в перші місяці її життя може бути дуже виснажливим – і це теж негативно впливає на лібідо жінки.

  1. Прийом ліків

Не тільки в жінок, а й у чоловіків зниження лібідо може бути пов’язане з прийомом медикаментів. Особливо цим відомі антидепресанти. Звісно, це не аргумент проти медикаментозної терапії, але про всі побічні ефекти, зокрема і про зникнення статевого потягу, має знати ваш лікар – він може скоригувати дозу чи порекомендувати якийсь метод, який компенсує дію побічного ефекту. Ще однією причиною зниження лібідо у жінок може бути прийом гормональних контрацептивів – про це теж слід повідомити гінеколога, який їх призначив. Деякі КОК можуть викликати подразнення в області вульви, а це може стати прямою перешкодою.

  1. Біль

Від болю під час статевого акту (диспареунії) страждає багато жінок, але далеко не кожна говорить про це вголос, особливо якщо біль незначний. Це обов`язково слід обговорювати – і з партнером, і з лікарем.

Причини зниження лібідо у чоловіків 

  1. Хронічні захворювання

Зниження лібідо у чоловіків може бути наслідком гіпертонії, цукрового діабету, високого рівня холестерину, зайвої ваги. Це зумовлено як суто фізіологічними, так і психологічними причинами. В першу чергу слід звернутися до лікаря, компетентного в лікуванні цих хвороб, і тільки тоді почати працювати над підвищенням лібідо.

  1. Чоловічий клімакс

Гіпогонадизм, або чоловічий клімакс, проявляється не такими гострими симптомами, як жіночий. Але природнє згасання статевої функції з віком властиве і чоловікам після 45-50 років, і її якість напряму залежить від стану здоров’я і способу життя.

Відновлення лібідо: рекомендації та методи 

Якщо втрата лібідо не пов’язана з серйозними хворобами чи гормональними змінами, підвищити лібідо можуть такі вжиті заходи:

  • корекція ваги;
  • налагодження нормального режиму сну;
  • підвищення стресостійкості, впорядкування режиму праці та відпочинку;
  • нормалізація харчування, відмова від алкоголю;
  • більша фізична активність;
  • при необхідності – сімейна психотерапія, робота над покращенням стосунків у парі.

Якщо ж зниження лібідо причини має глибші, зокрема пов’язані з гормональними розладами чи хронічними захворюваннями, слід насамперед звернутися до лікаря.

Консультації з фахівцями та медична допомога 

Перш ніж працювати над вирішенням проблеми низького лібідо, слід виключити можливі проблеми зі здоров’ям, які стали цьому причиною. Для цього лікар-уролог або гінеколог призначає такі діагностичні процедури:

Серед хвороб, які можуть негативно впливати на лібідо, перше місце займають різноманітні запальні процеси сечостатевої системи, зокрема така поширена і дуже неприємна хвороба, як цистит. Жінки хворіють на цистит частіше, а причиною хвороби може стати банальна застуда. Детальніше про те, як лікувати цистит, ви можете прочитати тут https://omegamc.ua/ua/tsistit.html

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #жінки, #лібідо, #чоловіки
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: