Микола Люшняк: «Постанова уряду № 953 може повністю паралізувати роботу волонтерів з 1 грудня»

Опубліковано:
5 Листопада, 2023
 

Уряд має негайно скасувати свою постанову №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану». Про це заявив лідер «Української команди» в Тернопільській області, народний депутат Микола Люшняк.

Він вважає, що через цей документ допомога українським захисникам з-за кордону та діяльність волонтерських організацій може повністю припинитися з 1 грудня. Волонтерський штаб «Українська команда» також оприлюднив відповідну заяву.

– Уряд повинен терміново скасувати постанову №953 про новий порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги. Чому? Бо з 1 грудня вона може зупинити роботу всього волонтерського руху! Самі волонтери називають цей документ «20 кіл пекла». Адже 20 пунктів, як містить постанова, загрожують виключенням волонтерської організації з переліку отримувачів міжнародної гуманітарної допомоги. Окрім цього, постанова дуже швидко зупинить весь волонтерський рух. А у правоохоронних органів з’являться підстави порушувати карні справи проти волонтерів, –зазначив Микола Люшняк.  

Він наголошує, що виконати вимоги постанови щодо детального переліку гуманітарної допомоги та стислих термінів розподілу гуманітарних вантажів практично неможливо.   

– Перше. Щоб отримати дозвіл на ввезення гуманітарної вантажу, потрібно буде надавати його точний перелік та реєструвати в автоматизованій системі. Але ж гуманітарний вантаж часто формується з тисяч приватних пожертв, і детальний перелік ніхто не складатиме. Тож нам доведеться просто відмовлятися від допомоги через цю формальну бюрократичну перепону. Друге. В новому порядку прописані мізерні терміни доставки та розподілу гуманітарних вантажів. В умовах війни їх неможливо дотримуватись, – підкреслює Микола Люшняк.

Окрім цього, порядком передбачено, що кінцевий отримувач гуманітарної допомоги зобов’язаний скласти електронний звіт.

– Цікаво, як можна отримати звіт від військових «на нулі» чи від мешканців прифронтових міст, які щодня перебувають під ворожими обстрілами?! –наголосив Микола Люшняк.

Нагадаємо, постанову №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» Кабінет міністрів України ухвалив 5 вересня 2023 року. Документ набирає чинності з 1 грудня 2023 року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #волонтери, #законопроект, #микола люшняк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: