У ТНПУ вшанували журналістів, які віддали життя у війні

Опубліковано:
3 Листопада, 2023

На честь журналістів, які загинули в російсько-українській війні, у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка відкрили меморіал “Носії пам’яті”. Першими відвідувачами стали майбутні медійники, студенти факультету філології та журналістики ТНПУ.  

Проект інформує про журналістів, які стали жертвами воєнного наступу, обстрілу, фізичного знущання, про тих, хто в лютому 2022 року залишив службові обов’язки й пішов на передову захищати країну, про тих, які загинули, викриваючи підступність, жорстокість і нещадність агресора за допомогою документування трагедії мільйонів українців. Матеріали мають художньо-публіцистичний характер, висвітлені в жанрі некролога з елементами портретного нарису.

Меморіал є мобільним, його організовує Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Нуманна “За свободу”, Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина та Civil Society Cooperation у партнерстві з Національною спілкою журналістів України. У ТНПУ захід відбувся за участю президента Академії української преси Валерія Іванова.

“Ось вам теми для курсових, бакалаврських, дипломних робіт, — сказав, звертаючись до студентів, ректор ТНПУ Богдан Буяк. — Це персоналії людей, які вчинили подвиг, збираючи, поширюючи інформацію, не боячись розкривати правду про Україну. На жаль, війна триває ви повинні прийти на зміну тим, кого ми втратили і далі нести це правдиве слово для майбутніх поколінь українців, для світової громадськості. Вірю, що ви професійно використаєте цю цінну інформацію для подальших своїх наукових розвідок, вірю, що Україна неодмінно переможе”. 

Ректор висловив вдячність організаторам виставки за вірність ідеї, гідний почин і віддану роботу.  

null

Президент Академії української преси Валерій Іванов підтримав пропозицію ректора щодо кваліфікаційних робіт, зазначивши, що ці люди  присвятили своє життя професії. Він також зауважив, що для нього це водночас і значна, і сумна подія, адже багатьох з них знав особисто. Вважає, що послідовникам потрібно вчитися на досвіді цих людей: як працювати і як не загинути. 

null

Вони були визначними професіоналами, і житимуть, поки ми про них пам’ятаємо, — додав Валерій Іванов. — Будемо ж їх гідними, щоб наслідувати і перемагати”.

Декан факультету філології та журналістики Тетяна Вільчинська простежила своєрідний символізм і знаковість відкриття виставки одразу ж після поминального дня, відтак розпочала свій виступ цитатою Івана Кочерги із драматичної поеми «Свіччине весілля», де автор виділив образ світла:

І свічки мирної не варта та країна, що в боротьбі її не засвітила”. 

null

З тими словами натхненниця плеяди інформаційного фронту згадала журналістів — випускників ТНПУ, які ризикуючи життям, виборюють незалежність на фронті, зокрема власкора на передовій Христину Луцик, Михайла Ухмана, військовослужбовця, автора книги “Люди волі”, фільму “Шлях поколінь”, та зауважила на важливості перемоги в інформаційній війні. 

“Це боротьба за ідентичність, за мову, за уми наших людей, — підкреслила Тетяна Вільчинська. — Місія наших журналістів надзвичайно важлива, адже саме від вчасно донесеного їхнього правдивого слова залежить успіх у цій війні”.

null

Мета проєкту “Носії пам’яті. Журналісти, що загинули на російсько-українській війні” якраз і полягає в тому, щоб віддати шану тим, хто відчайдушно боронив наш інформаційний фронт.

До слова, від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України окупанти вбили щонайменше 73 медійників. За верифікованими даними НСЖУ та Міжнародної федерації журналістів, серед загиблих – 16 медійників, які виконували професійні обов’язки; 9 медійників – цивільних жертв; 48 представників ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України.

Оксана Чмиленко, провідний фахівець зі зв’язків із громадськістю ректорату ТНПУ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ТНПУ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: