Ціни на Тернопільському ринку у листопаді

Опубліковано:
2 Листопада, 2023

Час квашеної капусти, гарбузів та горіхів

Тернопільський ринок живе, як кажуть, відповідно до сезону. У ці дні тут є ще чимало овочів та фруктів з городів і садів як від селян-одноосібників, так і від великих агровиробників та із закордонних теплиць.

Їж капусту – не будеш тлустий

Такою є стара галицька приповідка. Правду кажуть, що народ скаже, як зав’яже. І загальновідомо, що дуже корисним для організму є споживання капусти, особливо квашеної, як і квашених огірків, помідорів, яблук тощо.

Та й ціна на білокачанну цьогоріч є доволі прийнятною. Кілограм коштує 8-10 грн, а січеної – 15 грн за кілограм. До неї господині, як правило, додають сіль, моркву. А деякі експериментують, доповнюючи квашене блюдо ще й цукром, яблуками, перцем, цибулею тощо.

Одна моя знайома дуже любить квашенину. Відтак вона цього року заквасила шарами у 20-літровому відрі понад двадцять видів овочів та фруктів. Каже, що корисно і неймовірно смачно ласувати таким овочево-фруктовим міксом у холодну пору року.

Гарбузові булочки, притрушені горішками

Ні для кого не секрет, що осінь – час різноманітних блюд з гарбуза. Це і випічка, і варення, і каші, і фарширований овоч. І якщо раніше господині надавали перевагу приготуванню з гарбуза солодких справ, то нині цей стереотип повністю подолано, і на столі з’являється чимало солоних блюд, зокрема супів, пюре, тушкованого гарбуза з курятиною тощо.

Я днями випекла гарбузові булочки, рекомендую для приготування. Дріжджі розчинити у 100 гр теплого молока (можна й води), додати 100 гр цукру (якщо любите солодкі булочки, то цукру можна додати й більше), дрібку солі. Нехай дріжджі «запрацюють». Замісити тісто, додавши 500 гр гарбузового пюре. Гарбуз треба попередньо зварити і збити міксером. Також слід додати 100 гр розтопленого, але не гарячого, масла (можна маргарину), 1-2 яйця і приблизно 1 кілограм борошна, 2-3 ложки олії. Після того, як тісто підросте, невеличкі кульки-булочки перемотайте ниткою навхрест кілька разів. Булочки вийдуть у формі гарбузика. Не забудьте змастити яйцем.

Випічка вийде дуже оригінальною. У середині – жовто-оранжева, наче ви додали до тіста з десяток яєць. Нитки виймайте, коли булочки охолонуть.

А ще випічку можна присипати корицею, грецькими горіхами, яких у ці дні на ринку є також багато. Вартість цілих – від 10 до 30 грн за кілограм, півлітрова банка почищених коштує 25-50 грн, залежно від сорту і цілісності ядра. Смачного!

Галина ВАНДЗЕЛЯК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #базар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ринок, #тернопіль, #тернопільські новини, #ціни
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: