Різноманіття талантів: факультет мистецтв ТНПУ не перестає дивувати

Опубліковано:
29 Жовтня, 2023

Мистецтво, яке ж воно? Різноманітне, багатогранне, потаємне та очевидне водночас.

Це вираження найглибших думок, таємниць, без яких світ не хоче існувати. Ані жоден вид мистецтва, ані мудрість не можуть бути досягнуті без праці та навчання.

20 жовтня з нагоди 30-річчя факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка заслужені діячі мистецтв провели майстер-класи для студентів. Фото на заставці – Учасники майстер-класу.

Акторську майстерність представив народний артист України, професор кафедри театрального мистецтва – В’ячеслав Хім’як.

Акторська майстерність від В'ячеслава Хім'яка

Акторська майстерність від В’ячеслава Хім’яка

Митець тонко відчуває гру та відображає набуті знання в учнях: «Все, що надбав, як актор – віддаю студентам і отримую задоволення, коли бачу, що їхня молодість не минає надаремно, а невтомна праця приносить свої результати». 

Акторська гра від студентів факультету мистецтв

Акторська гра від студентів факультету мистецтв

Миттєва реакція студентів факультету мистецтв на запропоновані викладачем вправи, розумова та фізична активність, жести, інтонація висловлюваного, міміка та відчуття персонажів – і є мистецтво. 

Акторська гра – це не пристрасть, це життя, яке відчуває не кожен.

Цікаве про український народний струнно-щипковий інструмент – бандуру розповів заслужений артист України, доцент кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва – Дмитро Губ’як.

Гра на бандурі від Дмитра Губ'яка

Гра на бандурі від Дмитра Губ’яка 

Продемонстровані бандури: харківського типу, дитяча та карбонова – це власна ідейна розробка Дмитра Васильовича та його команди. Окрім цього, студентка факультету мистецтв – Софія Рудакевич і студенти фахового фахового мистецького коледжу імені Соломії Крушельницької – Олеся Гаврилюк і Тетяна Верхоляк зіграли на народній, електробандурі та бандурі київського типу. 

Грай, моя бандуро, грай...

Грай, моя бандуро, грай…

«Я люблю різну музику та відкритий до експериментів, пошуку. І насправді це дуже важливо для педагога чи викладача. Глядач сьогодні потребує і класичного, і народного, і академічного, і естрадного виконання.  Намагаюся крокувати в ногу з часом, а постійна співпраця з ансамблями, колегами-бандуристами збагачує життєвий досвід, який передаю вихованцям. Якщо живе українська пісня – живе й Україна».

Заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання – Михайло Кузів показав майстер-клас із живопису.

Уроки живопису від Михайла Кузіва

Уроки живопису від Михайла Кузіва 

Під час майстер-класу вчительки Тернопільського ліцею №21 – Наталя Журавель та Уляна Хом’як намалювали свої картини, у яких, за словами митця, чітко відобразили пейзажні лінії.

З пам’яті Михайло Петрович відтворив ріку Черемош, у якій поєднав класичну та сучасну техніку живопису, олійні фарби, шпатель, пензлики та деревоволокнисту плиту.

«Я використовую той інструмент, завдяки якому картина буде, скажімо так, ефектніша. Бо робота, виконана шпателем  – це мастахім – мертва, а пензлі дають саме життя картині. Це як струни для музиканта: щоб мати повноцінну мелодію – потрібно грати не на одній, а на всіх струнах, тоді й відчуваєш саме звучання. У живописі мастахім – найгрубше звучання, а пензлі – найтонше. Це мистецтво ревниве: воно вимагає, щоб людина йому віддавалася, відчувала». 

А за 10 хвилин маестро намалював і Марійський духовний центр – Зарваницю.

Життя коротке, а мистецтво нескінченне…

Христина Надала

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мистецтво, #ТНПУ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: