Незаконні кредити: як вберегтись від шахраїв

Опубліковано:
27 Жовтня, 2023

На жаль випадки, коли шахраї беруть кредити на сторонніх людей — не рідкість. Найстрашніше, що постраждалий може дізнатися про це лише згодом, причому випадково. А віддавати кредит, та ще й проценти за прострочення, скоріш за все доведеться йому. Хоча б до того часу, поки не буде доведено, що він не брав цю позику.

Не варто думати, що кредит чи кредитні картки — суцільне зло.  Вони потрібні, як і ігри в Космолот бонус без депозиту, коли просто хочеться пограти без зайвих витрат та зобов’язань. Але потрібно знати, як саме шахраї можуть використовувати дані, та як уникнути їх крадіжки.

null

Фото з мережі Інтернет

Як убезпечити персональні дані

Ніде і ніколи не вводити платіжні дані своїх карток просто неможливо. Їх часто доводиться подавати в:

  • інтернет-магазинах;
  • на сайтах готелів;
  • при оформленні квитків.

Головне при цьому не передати зайву інформацію, на кшталт коду доступу. Якщо у вас є можливість, використовуйте для платіжних карток окремий номер телефону. Який ніде не вводьте і нікому, крім найближчих людей, не давайте. Так, навіть якщо бази даних якихось ресурсів будуть зламані, а дані викрадені, ви убезпечите себе. Шахраї отримують номери карток, але не зможуть підтвердити платіж за іншим номером телефону.

Також будьте уважні, коли вас просять вводити серію та номер паспорта та відомості про реєстрацію. А особливо якщо вимагають фото з відкритим документом. Така вимога зустрічається дуже рідко, але буває. Таке точно не буде робити інтернет-магазин, але при оформленні броні на сайті готелю може знадобитись серія і номер паспорта.

Якщо документи втрачені — негайно повідомляйте про це

На жаль таке трапляється. Паспорти, коди та інші документи можуть бути втрачені або викрадені. Тож як тільки ви помітили зникнення, негайно повідомте про це в поліцію та паспортний стіл. Одразу після цього старий паспорт буде вважатись недійсним. Чим раніше ви подасте заяву, тим менша ймовірність, що ним встигнуть скористатися шахраї.

Банки та інші установи під час оформлення кредитів уважно вивчають подані документи. Вони не дадуть гроші чи кредитку за неактуальним паспортом. А якщо шахраї таки отримають позику, ви завжди можете оскаржити договір, який оформлений на старий, недійсний паспорт.

Як вберегтись від телефонного шахрайства

За статистикою, саме телефоном та через месенджери шахраї найчастіше отримують персональні дані. Тобто люди самі їх відкривають, на жаль. Людині можуть повідомити, що картку заблоковано або що з неї намагаються зняти кошти, і щоб цього уникнути, потрібно терміново надати код, який от-от прийде на телефон. Це найпростіший сценарій, бувають складніші схеми, коли просять набрати певну комбінацію цифр на смартфоні. Але цього теж ні в якому разі робити не можна, адже у такий спосіб шахраї можуть замінити ваш номер телефону своїм і перехопити дистанційне керування вашими банківськими рахунками, вивести з них гроші, та ще й взяти кредит.

Кредит може брати і підставна особа. Але вказаний буде ваш номер телефону, тож і телефонувати будуть вам, якщо ви підтвердите всі паролі, вказані шахраями. Щоб цього не сталось, ні в якому разі не потрібно надавати жодних даних стороннім людям. Краще самостійно перетелефонувати в банк та дізнатись, що відбувається з вашими рахунками прямо зараз.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кредит
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: