Файний подкаст – про живописний та неприступний замок у Старокостянтинові

Опубліковано:
22 Жовтня, 2023

Старокостянтинівський замок потрапив у серію Файного подкасту про архітектурні пам’ятки історичної Волині linktr.ee/volyncastles.

Ця фортеця знаходиться у сучасній Хмельницькій області та відома тим, що її збудував волинський князь Василь-Костянтин Острозький у 16 столітті для захисту краю від татар на так званому “Чорному шляху”. 

Нашим гідом цією локацією став Василь Муляр, перший заступник начальника управління культурної політики і ресурсів виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, член обласної спілки краєзнавців України.

 З 1575 року замок жодного разу не був взятий нападом. Зокрема, в 1618 році він витримав облогу 30-тисячної татарської орди. Про це і розповідає пан Василь. 

“Збудували цю фортецю, щоб перекрити вторгнення татарських набігів. І власне потім – для розбудови резиденції волинського князя Василя-Костянтиня Острозького. Це була типова фортеця магнатів середньовіччя. З сімейною церквою, яка діє і до нині, оборонною вежею, в’їзною брамою та оборонними мурами. Будова у стилі ренесансу. Навіть в чомусь є “Італія”. Виглядає досить цілісно”, – пояснює краєзнавець. 

У випуску йтиметься про:

– князів Острозьких, які розбудовували замок і все місто;

– нинішній вигляд пам’ятки і його архітектурні особливості;

– символічну криницю, яка функціонує дотепер;

– церкву, друкарню та академію, які діяли при замку;

– інші цікаві місця, які варто відвідати на мальовничих теренах Старокостянтинова. 

Запрошуємо дізнатися більше про потужні укріплення Волині, які захищали наших предків від ворогів. 

Файний подкаст замками Волині – проєкт, що втілюється ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ретро, #старокостянтинів
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: