Продовжуємо розповідати нашим читачам про цікаві памʼятки історичної Волині, які знаходяться на території Тернопільщини.

Цього разу хочемо присвятити розповідь Вишнівецькому палацу. Цю памʼятку вважають символом культури краю. Перша згадка про Вишнівець відноситься до XIV століття. 

Ідея звести тут палац належить Міхалу Вишневецькому, віленському воєводі, великому гетьману литовському. Палац почали будували в 1720-1730-х роках. Архітектором міг бути Якуб Бланже.

У 1730-х роках палац у стилі пізнього бароко уже був збудований. Поруч заклали і великий парк так званого французького стилю.

Палац виявився настільки великим, що суттєво перевершив навіть найвимогливіші стандарти життя магнатів того часу. У Вишневецькому палаці знаходилася бібліотека та театральний зал. Тут двічі бував польський король Станіслав Август Понятовський. У 1848 році палац відвідав Оноре де Бальзак і назвав його малим Версалем. Саме у цьому палаці французький письменник познайомився із майбутньою дружиною — Евелиною Ганською.

В одній із цифрових бібліотек Польщі вдалося знайти раритетні фото палацу почтаку ХХ століття.

Хочемо нагадати, що зараз триває проєкт “Файний подкаст замками Волині”, який втілює в Луцьку ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду. 

Нові аудіо історії про волинські пам’ятки можна послухати на таких платформах, як: Soundcloud, GooglePodcasts, Apple Podcasts, Spotify. Посилання на повні записи подкастів: https://linktr.ee/volyncastles

            Джерело фото: polona.pl

null

Вишнівецький палац, фото до 1939 року

null

      Вишнівецький палац, фото до 1939 року
null

Вишнівецький палац, фото до 1939 року
null

Вишнівецький палац, фото до 1939 року
null

Вишнівецький палац, фото до 1939 року
null

Вишнівецький палац, фото до 1939 року

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Вишнівецький палац, #ретро
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: