Профспілку для військових та учасників бойових дій створили у Тернополі

Опубліковано:
16 Жовтня, 2023

15 жовтня у Тернополі представили обласну професійну спілку учасників бойових дій. Її презентували в обласній філармонії. Розпочали зустріч з Гімну України.

null

Архиєпископ Тернопільський і Бучацький Православної церкви України Тихон разом з духовенством і всіма присутніми помолилися за Україну.

null

Очолив Тернопільську обласну професійну спілку учасників бойових дій Євгеній Степанов. Від імені спілки він подякував священникам за підтримку українських захисників та подарував їм книги про Романа Шухевича та Степана Бандеру.

null
null

Голова новоствореної спілки розповів присутнім про пріоритети діяльності організації.

«Ми створили профспілку з багатьох причин, головна із них – це захисти права учасників бойових дій на усіх рівнях. Структура організації включає в себе 4 основних напрямки: юридичний, медичний, соціальний та загальний. Усі керівні посади займають учасники бойових дій, а рішення ухвалюють члени профспілки на зборах, тобто проблеми вирішуємо колективно, з урахуванням думок усіх військових. Ми надаємо психологічну, правову, та соціальну підтримку військовим та їхнім сім’ям. Будемо сприяти ветеранам у пошуку роботи, отриманні освіти та інших соціальних послуг для повноцінного життя у мирних умовах. Ми захищатимемо військових і допомагатимемо з врегулюванням питань, пов’язаних із військовою службою. Вже зараз ми проводимо освітні заходи для громадян щодо важливості підтримки військових та розуміння їхніх потреб. Проводимо зустрічі з молоддю, вчимо їх базових навиків зі сфери медицини, які повинен в умовах війни знати кожен. Хочемо стати надійною опорою для військовослужбовців Тернопільської області», – каже Євгеній Степанов.

null

За словами Євгена Степанова, в учасників спілки уже є чіткі плани на те, як надалі розвивати це об’єднання і як збільшувати підтримку військових.

«Ми плануємо розширити свою діяльність, сприяючи інтеграції військових у суспільство та розвитку нових проєктів, спрямованих на підтримку захисників. Уже зараз є напрацювання стосовно створення реабілітаційного центру для військовослужбовців в одній з ОТГ області. Маємо попередні домовленості з громадою про передачу приміщення лікарні, яку плануємо переобладнати під реабілітаційний центр».

null

На представлення спілки прийшли представники влади, зокрема, директорка департаменту соціального захисту населення обласної військової адміністрації Оксана Смолій.

«Ветеранська політика – це не тільки соціальний захист, це національна оборона. Ми повинні активно працювати над соціальною адаптацією військовослужбовців. Наш департамент завжди відкритий і ми готові допомогти кожному», – каже Оксана Смолій

null

Також у заході взяв участь голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

«Я радий, що ви зараз зробили свій вибір і він полягає у розвитку громадянського суспільства через профспілку, бо це єдина організація, яка має свій закон. Мені відомо, що ви провели установчі збори і ми вже отримали вашу заявку на вступ в обласну раду профспілок. Найближчим часом на колегіальних зборах ми приймемо рішення щодо  вашого приєднання до нашої обласної профспілкової сім’ї, що дозволить бути дотичним до Європейської конфедерації профспілок».

Учасники заходу також заслухали вітання від побратимів з передової, які підтримали ідею створення та розвитку профспілки.

Керівник юридичного департаменту Вадим Коваль розповів, як спілка здійснюватиме юридичний супровід військових:   

«Ми хочемо, щоб кожен військовий міг отримати безоплатну правову допомогу. Адже зараз захисники зіштовхуються з непорозумінням в провладних кабінетах, часто вони навіть не знають про те, які соціальні гарантії їм може надавати держава. Є проблема з виплатами, з незнанням того, як написати юридично грамотно той чи інший рапорт. Зараз ми створюємо інтернет-портал, де військовий зможе отримати всю необхідну інформацію зрозуміло та структуровано в один «клік». Також уже маємо попередні домовленості з закордонними громадськими організаціями, які можуть оздоровлювати дітей захисників та приймати на реабілітацію поранених».

null

На завершення зустрічі Євгеній Степанов наголосив, що спілка максимально  працюватиме задля підтримки військових, які виборюють волю України.

«Не можна мовчати про відношення до військових та соціальну поведінку населення. В той час, коли ми щодня ховаємо побратимів і одночасно бачимо у ЗМІ інформацію про помпезні весілля, скандали, схеми, то не можемо стояти осторонь. Наш принцип – «один за всіх і всі за одного». Поки ми будемо разом – доти є шанс і надія призупинити це свавілля і врегулювати конфлікти з владою. Закликаємо силові та провладні структури з розумінням ставитися до військовослужбовців. Ви не уявляєте навіть через що вони проходять. Вночі – стрілкові бої, а зранку  – авіа удари, які перемелюють людей і з групи живими залишаються 10%. А наступного дня знову наказ: заходити на позиції. Люди цього не розуміють, не розуміють чому наступ повільний. А чи знають який він має бути, чи знають яка ціна кожного відвойованого сантиметра нашої землі? Чи знають вони, чим насправді жертвує кожен з нас? Так, у нас загострене відчуття справедливості, бо ми бачимо несправедливість і хочемо нагадати людям, що в нас триває війна і вона не десь там далеко. Кожної хвилини гине захисник і якась українська родина залишається без чоловіка, батька, сина, брата», – підсумував Євгеній Степанов.

null

Також під час презентації спілки розповіли, що кожен військовий, який хоче долучитися до Тернопільської обласної профспілкової організації учасників бойових дій та військовослужбовців, повинен заповнити попередню форму реєстрації за посиланням: http://surl.li/memug і представник профспілки зв’яжеться військовим для уточнення усіх даних. А отримати всю офіційну інформацію про діяльність організації можна на сторінці у  Фейсбуці – http://surl.li/memwb

Відео можна переглянути ТУТ. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ветерани, #деревляний, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #профспілка, #степанов, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: