Споживчий ринок. Поки що не дорожчають овочі та фрукти цьогорічного врожаю

Опубліковано:
12 Жовтня, 2023

За інформацією Держстату, така тенденція спостерігається у більшості регіонів України з серпня. Ціни порівняно з минулим роком на місцеву садовину та городину не те, що не зросли, а навіть суттєво знизилися. Але з початком холодів, після завершення збирання врожаю з садів та городів ситуація буде змінюватися. Уже подорожчали яйця, починає дорожчати молочна продукція.

Як зазначають фахівці споживчого ринку, цього року простежуються рекордні тенденції щодо зниження цін на сільськогосподарську продукцію. Для аграріїв та економіки держави загалом – це мінус. Для покупців звичайно – плюс.

За інформацією Держстату, морква порівняно з попереднім місяцем здешевшала на 63%, червоні буряки – на 54%; майже удвічі потаніла капуста. Господині уже розпочали солити білокачанну на зиму. Вартує вона 10-20 грн за кілограм, залежно від того рання, середня чи пізня. За посічену капусту продавці на ринку просять 15 грн за кг.

Уже закінчується сезон кавунів. Кілограм коштує 25-35 гривень. Можна купити як цілий, так і половину чи навіть чверть кавуна. Продавці дають скуштувати велику ягоду та запевняють, що кавуни цьогоріч дуже солодкі та стиглі. Є привозні, а є й місцеві, чого не було минулого року.

Дині дорожчі – по 80 грн за кілограм. Вони здебільшого з Азербайджану. Є й чимало цитрусових, бананів.

На прилавках побільшало винограду. Кілограм можна купити за 35-70 грн, домашній – ще дешевше.

Сливи наразі теж серед найдешевших фруктів. Їх продають від 10 гривень за кілограм. Яблука коштують недорого. Ціна за кілограм в середньому 10-15 гривень. Груші вартують від 15 до 25 гривень.

Вартість картоплі на ринку становить 10-15 гривень. Помідори  та огірки –  від 15 гривень за кілограм, але є й по 40 грн, ціна залежить від сортів, розміру і якості продукції. Кукурудзу  пропонують купити по 5-8 гривень за качан.

Щодо вартості цибулі, то вона й далі невисока  – 12-15 грн за кілограм. Хоча торішнього сезону вартувала 50-65 гривень. А от посадкова цибуля-саджанка не впала у ціні, вартує 120-140 гривень за кілограм. До слова, якраз час садити цибулю та часник на зиму.

Щоправда, купувати дорогий посадковий матеріал цибулі зараз не дуже хочеться, зважаючи на низькі цьогорічні ціни на цибулю. Але є кілька моментів – ціни з кожним днем таки зростатимуть, адже взимку вони не будуть на осінньому рівні. До того ж посаджену зараз цибулю можна буде споживати навесні як зелень, що також, мабуть, не буде дешевою.

За висновками фахівців аграрного ринку, ціни на картоплю до нового року будуть стабільними, цибуля з листопада дорожчатиме на 30-40%, до кінця року суттєво подорожчають огірки і томати.

Ріст цін буде пов’язаний з сезонністю, транспортними витратами, підвищенням цін на паливо, з витратами на зберігання продукції тощо. Тому запасайтеся відносно недорогими овочами та фруктами, яких на ринку з кожним днем ставатиме все менше, а отже, зростатиме попит та ціна на них.

Галина ВАНДЗЕЛЯК
Газета Свобода

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #овочі, #ринок, #тернопіль, #тернопільські новини, #фрукти
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: