У Радивилові запрошують на презентацію в Цифровий музей волинських рукописів

Опубліковано:
11 Жовтня, 2023

«Центр дослідження та відродження Волині» та Український Культурний Фонд оголосили про запуск проєкту зі створення на базі етнопарку «Ладомирія» у Радивилові на Рівненщині віртуального музею українського рукопису.

Робота розпочалася з оцифрування Теслугівського «Апостола», що був написаний у 1593-1594 роках у містечку Теслугові, що на Рівненщині.

8 жовтня, о 12:00 відбудеться відкриття першого експонату майбутнього Цифрового музею волинських рукописів. Етнопарк «Ладомирія» знаходиться в м. Радивилів, вул. Шкільна 1. 

На інтерактивному екрані будуть презентувати електронну копі. Теслугівського Апостола: пам’ятки української рукописної книги, яку було створено 1594 року.

Більше про памятку розповіла Людмила Гнатенко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, яка дослідила цю пам’ятку. 

  • Пані Людмило розкажіть для читачів, що таке Теслугівський Апостол? 
  • Це волинський рукописний список з Апостола Франциска Скорини, що був надрукований у Вільні в 1525 році. Кодекс розміром у 2 (303 х 206 х 41 мм), 228 арк. (за бібліотечною нумерацією 227 арк.), прикрашений простим народним орнаментом, зі стилізацією української вишивки, в оправі. 
  • Де зберігається зараз ця пам’ятка?
  • В Харківській державній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка, у відділ рукописів під шифром 819172.
  • Хто є автором волинського списка і коли його створили? 
  • Список зроблений із 20 жовтня 1593 року по 28 січня 1594 року священником, книжником-писцем Гермогеном на прізвисько Тихоненя Яцкович у церкві містечка Теслугів (Дубенського повіту, Теслугівської волості; нині – село Дубенського р-ну Рівненської обл.). Священик був родом із волинського містечка Торчин. Створювалася книга на замовлення співвласника м. Теслугова луцького земського писаря Михайла Коротинського, який тримав містечко разом зі шляхтичем Іваном Жоравницьким, тогочасним відомим українським поетом. Саме Іван Жоравницький запросив священника Гермогена до Теслугова, десь 1583–1585 рр., для служби в церкві, написанню книг й учителювання в місцевій школі. Проте, над рукописним Апостолом Гермоген працював, коли його патрон відійшов у засвіти.
  • Чому ви взялися за дослідження Теслугівського Апостола?
  • Теслугівський Апостол ще науково зовсім не досліджений і зараз перебуває у небезпеці через війну Росії проти України. Дослідження рукопису сприяє отриманню новітніх метаданих, які необхідні й для його сучасного археографічного описування, що є важливим як для самої пам’ятки, так і для наукового супроводу його електронної копії та факсимільного видання. Тому, нашим зацікавленням стали саме кодикологічні, палеографічні та орфографічні особливості рукопису. Звісно, ні електронна копія, ні видання факсимільного типу, не можуть точно відтворити рукопис, зокрема матеріал письма (пергамен, папір, водяні знаки паперу), оправи, кольору чорнил та художнього оформлення. Тому важливим є наукове вивчення й описування рукопису. 

Джерело фото: https://ladomyriia.com

Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Радивилів, #Цифровий музей волинських рукописів
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: