«Війна поглинає зброю і людей із жахливою швидкістю, але ми маємо залишатися непохитними»

Опубліковано:
7 Жовтня, 2023

«Потрібні килими на фронт». Таких оголошень багато у пабліках. Бо осінній холод поволі сковує землю у вогкі грудки, й бліндажі, окопи стають черговим випробуванням для наших воїнів. Осінь на фронті додає незручностей навіть у таких екзистенціальних речах, як битва між життям і смертю.

Фронт довжиною понад 1000 кілометрів знемагає у важких боях. Агресор не відступає, а подекуди намагається відвоювати втрачене. Ось найсвіжіша інформація від Генштабу. Сили оборони України продовжують оборону на сході та півдні України, ведуть наступ на осі Мелітополя та наступальні операції на осі Бахмут. Знищуючи ворога, вони звільняють тимчасово окуповані території та зміцнюють нові позиції.

Протягом доби відбулось 35 бойових залучень. Ворог завдав загалом 8 ракетних, 47 авіаційних ударів, 27 атак МЛРС по позиціях українських військ та цивільних цілях в Україні. Також російська федерація атакувала Україну, використовуючи 7 ударних БПЛА Shahed-136/131 з південного сходу. Українська протиповітряна оборона перехопила 4 ворожі “Шахеди”. На жаль, російські терористичні атаки вбивають та ранять мирних жителів. Зруйновано або пошкоджено приватні житлові будинки й інша цивільна інфраструктура.

Сокири Сіверщини та Слобожанщини: противник зберігає військову присутність у районах росії, що межують з Україною. Ворожі війська ведуть активні підривні дії, щоб запобігти розгортанню українських військ під загрозою сокир. Противник збільшує щільність мінних полів уздовж державного кордону в Бєлгородській області.

Лиманська вісь: Сили оборони України відбили атаки противника в районі населеного пункту Макіївка (Луганська область).

Оперативно-стратегічне угруповання “Таврія”, вісь Авдіївка: противник намагався повернути втрачену позицію поблизу Авдіївки (Донецька область), без успіху. Крім того, українські захисники успішно відбили ворожі атаки в районі на схід від Степове (Донецька область). Ворог здійснив 10 невдалих атак в районі Мар’їнки та Новомихайлівки (Донецька область).

Шахтарська вісь: українські бійці успішно відбили ворожі атаки біля Старомайорського та Рівнополя (Донецька область).

Запорізька вісь: противник зробив невдалі спроби повернути втрачену позицію на захід від Вербове та на південний схід від Малої Тоцмачки (Запорізька область).

Активна фаза війни триває і кінця їй не видно. Між тим, упродовж останнього тижня інформаційний простір наповнився новинами, не вельми приємними для нас. Доволі демонстративно Польща проігнорувала Раду за участю міністрів зовнішніх справ країн ЄС у Києві. Згодом польський міністр пояснив свою відсутність станом здоров’я та … спадом у відносинах Польщі з Україною. І, здається, цієї напруженості додала не лише зернова криза, а й прогалини у дипломатії.

На недавніх виборах у Словенії до влади прийшов проросійський лідер, тому від цієї країни годі тепер чекати будь-якої допомоги.

У США передали Україні «список реформ» для подальшої допомоги, поставивши умову: не буде реформ – не буде допомоги.  До того ж, днями у США затвердили тимчасовий бюджет, який не містить допомогу Україні. Джо Байден підписав документ.

Адміністрація Байдена домагалася скерування на допомогу Україні (йдеться головним чином про фінансування постачання озброєння) 24 мільярди доларів. Проти таких обсягів заперечували деякі республіканці у Сенаті й у Палаті представників. Розбіжності між республіканцями та демократами існують і щодо інших статей бюджету. Несхвалення бюджету до 1 жовтня призвело б до так званого шатдауну або закриття уряду – припинення фінансування федеральних органів влади та їх програм. Щоб уникнути цього, в останній момент знайшли тимчасовий компроміс.

«Тимчасовий бюджет США жодним чином не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше», – зауважив спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко. У відомстві повідомили, що наразі українська влада працює із американськими партнерами над тим, щоб нове бюджетне рішення США, яке напрацьовуватимуть протягом наступних 45 днів, передбачало кошти для України.

Міністр закордонних справ Кулеба заявив: «Ми не відчуваємо, що підтримка США розбита. Бо Сполучені Штати розуміють: те, що поставлено на карту в Україні, є набагато більшим, ніж лише Україна. Це – стабільність і передбачуваність світу. А тому я вірю, що ми зможемо знайти необхідні рішення».

Верховний представник ЄС у закордонних справах і з питань безпеки Жозеп Борель висловився так: «У той час, як російська війна в Україні створює проблеми для цілого світу, для Європи це життєва загроза. Для нас, європейців, це екзистенційна загроза. Можливо, її не так бачать усі інші у світі, але дозвольте мені повторити, що для нас, європейців, це екзистенційна загроза, а тому нам треба надалі вас підтримувати і обговорювати з нашими американськими друзями і союзниками, щоб вони також підтримували Україну».

Представниця Франції Катрін Колонна висловила впевненість, що Сполучені Штати підтримають Україну.

У світових ЗМІ також повідомлялося про те, що 3 жовтня Байден зателефонує європейським лідерам, аби висловити підтримку Україні.

Отож, будемо сподіватися, що світ від нас не відвернеться. Позиція США стане визначальною. Також важливою є ставлення Великобританії. Нещодавно тамтешній міністр оборони заявив, що союзники України не повинні відступати у своїй підтримці: «Війна поглинає зброю і людей з жахливою швидкістю, але ми маємо залишатися непохитними».

Ольга КУШНЕРИК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #на фронті, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: