Зовсім «несолодка хвороба» цукровий діабет потребує щоденної уваги, зміни звичного способу життя, а за потреби й прийому медикаментів https://farmak.ua/drugs/glibenclamide/.

Існує два основних типи діабету: діабет 1 типу та діабет 2 типу.

  • Тип 1 — де підшлункова залоза не виробляє інсулін. Зазвичай цей тип діагностують у молодому віці.
  • Тип 2 — коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або клітини організму не реагують на інсулін. Цей тип зазвичай вражає людей у дорослому віці.

Є багато помилкових думок із приводу цукрового діабету, ось найпоширеніші з них.

1. Міф: цукровий діабет виникає через вживання цукру.

Факт: будь-яка висококалорійна їжа з високим вмістом цукру сприяє збільшенню ваги. А ожиріння підвищує ймовірність розвитку діабету 2 типу.

2. Міф: якщо у вас надмірна вага, у вас розвивається діабет 2 типу.

Факт: так, надмірна вага є чинником ризику розвитку діабету. Однак існують інші ризики, включаючи спадкові хвороби, вік. Багато людей із діабетом 2 типу мають нормальну вагу або помірно надмірну вагу.

3. Міф: людям із цукровим діабетом не можна їсти солодощі.

Факт: людині з діабетом не заборонено вживати солодощі. Головне — їсти їх вкрай рідко, невеликими порціями.

4. Міф: Ви не повинні вагітніти, якщо у вас діабет, оскільки він спадковий (особливо діабет 2 типу).

Факт: Ні, немає жодних причин, чому б вам не спробувати народити дитину. Хоча, так, діабет (особливо 2 типу) певною мірою передається в спадок. І, так, це правда, що жінки з діабетом мають більше ускладнень під час вагітності. А діти людей із діабетом можуть важити більше за норму.

5. Міф: Ви не можете вести активний спосіб життя, якщо у вас діабет.

Факт: фізичні вправи мають вирішальне значення для життя з діабетом. Це може допомогти вашим м’язам використовувати глюкозу (цукор), не покладаючись на інсулін. Це також корисно для здоровʼя вашого серця, мозку та інших органів.

6. Міф: люди з діабетом погано почуваються.

Факт: багато людей із діабетом 2 типу не мають симптомів і почуваються добре. В інших симптоми настільки слабкі, що вони залишаються непоміченими. Отже, це може бути «тиха хвороба» (як високий кров’яний тиск). Наприклад, стабільний рівень цукру в крові 7–9 ммоль/л (норма 4–6 ммоль/л) не дасть жодних симптомів. Якщо у вас є симптоми, вони можуть включати: відчуття сильної спраги, часте сечовипускання, відчуття сильного голоду, попри те, що ви їсте, розмитість зору, наявність порізів або синців, які повільно заживають, або регулярні інфекції.

7. Міф: люди з діабетом втратять ноги, осліпнуть і потребуватимуть діалізу нирок.

Факт: діабет може викликати  такі серйозні пошкодження, як сліпота, ниркова недостатність, ампутація ноги, інфаркт та інсульт. Якщо у вас є одне з них, інші ймовірніші. Вони «йдуть разом» у 40 % людей із діабетом. Незрозуміло чому. Але ви можете зробити кілька речей, щоб зменшити ці ризики:

  • Раннє виявлення цукрового діабету
  • Регулярні зустрічі з ендокринологом.
  • Регулярні аналізи крові.
  • Контроль артеріального тиску.

Діабет не вирок, якщо регулярно дбати про своє здоровʼя.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #діабет, #Фармак
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: