Відгомоніло перше осіннє засідання літоб’єднання

Опубліковано:
29 Вересня, 2023

24 вересня у світлиці ТОО НСПУ було людно. Як завжди в останню неділю місяця, на засідання літературного об’єднання зі всіх куточків області з’їхалися літератори та поціновувачі художнього слова.

Першим до учасників звернувся Зіновій Кіпибіда зі своїм традиційним словом очільника та багаторічного хранителя традицій. Підсумовуючи події першого осіннього місяця, він, зокрема, згадав творчу зустріч письменниці Марії Назар з учителями Тернополя. Цей захід став почином у новому літературному проєкті професора мистецтвознавства ТНПУ ім. В. Гнатюка Олега Смоляка, який був втілений в життя під егідою Управління освіти міста. Подібні заходи планується проводити не рідше ніж щомісяця, до кінця навчального року, аби ближче познайомити вчителів літератури з письменниками нашого краю.

Пан голова згадав і про ювілейну академію, присвячену 80-річчю відомої письменниці-романістки Ніни Фіалко. До речі, на цьому засіданні голова обласної організації письменницької спілки Валентина Семеняк передала Ніні Іванівні ювілейну грамоту від голови НСПУ Михайла Сидоржевського.

Зіновій Кіпибіда також нагадав присутнім, що вже зовсім скоро завершується прийом матеріалів до альманаху «Подільська толока», тому членам літоб’єднання варто прискоритися із надсиланням своїх творів.

На доповнення інформації про події вересня, Валентина Семеняк розповіла про урочистості із вшанування пам’яті Василя Ярмуша у ЗОШ № 14 м. Тернополя. Пані голова, від імені ТОО НСПУ і літоб’єднання, вручила ювілейну грамоту молодому талановитому письменнику Юрію Вітяку з нагоди 30-річчя від дня народження. Свій виступ пан Юрій присвятив геніальній оперній співачці Соломії Крушельницькій.

На днях побачило світ третє число журналу «ЛітТерА». Презентував цей літературно-мистецький та громадсько-політичний часопис ТОО НСПУ, повна назва якого – «Літературне Тернопілля ансамблеве», його шеф-редактор та меценат Олег Смоляк. З його слів, які підтверджуються численними листами та повідомленнями у соцмережах, журнал викликає позитивний резонанс в інших областях, що позитивно впливає на імідж нашої літературної спільноти. Валентина Судома, філологиня та коректорка часопису, схвально висловилася про якість опублікованих творів.

Ніна Фіалко позитивно відгукнулася про журнал, його структуру та зміст й озвучила редколегії кілька своїх пропозицій.

Свою традиційну рубрику «20 хвилин…» Марія Назар присвятила симбіозу літератури і бізнесу, організаторству та меценацтву, яскравим сучасним прикладом якого в обласному літоб’єднанні та письменницькій спілці є Олег Смоляк. Завдяки йому, зокрема, отримала своє друге життя премія ім. Я. Павуляка, значно поширилася популяризація творчості літераторів нашого краю. Поетеса також прочитала власноруч написану глосу на один із віршів Олега Степановича. Друга частина рубрики була пізнавальною. Пані Марія як редакторка торкнулася питання частих мовних помилок, яких припускаються деякі автори, та розповіла про доцільність вживання неологізмів. Рефреном прозвучала теза про необхідність конструктивної критики та її адекватного сприйняття авторами.

Поетеса Галина Кухаришин презентувала свою нову, четверту збірку «Душа, заримована у слово». Позитивний відгук на цю книжку дав її редактор Володимир Кравчук.

Не обійшлося і без яскравого дебюту. У світлицю письменницької спілки завітала молода поетеса Іванка Гриців, працівниця Музею російсько-української війни. Вона є активною учасницею «Штабу національного спротиву Збаразького району», займається волонтерською діяльністю. Нещодавно Іванка обрізала свою довгу косу, а виручені кошти перерахувала на потреби ЗСУ. Її красиві ліричні вірші полонили душу кожного із присутніх в залі.

Галина Навроцька презентувала книжку «Янгельські струни осінь золотили», епіграфом до якої стали слова Олега Германа. Свій відгук на творість поетеси озвучила Тетяна Дігай.

Світлана Труханова-Дзудзило читала твори зі своєї поетичної збірки «Заховалась у місяцях днями».

Як відомо, різні види мистецтва тісно переплетені між собою. Отож на першому засіданні осені Тетяна Дігай вирішила започаткувати нову музичну рубрику. Цього разу вона розповіла історію німецького композитора Йоганна Себастьяна Баха та зіграла на фортепіано кілька його творів. До речі, пані Тетяна обіцяла взяти особисту опіку над цим музичним інструментом.

У «вільній» частині усі учасники засідання отримали змогу читати власні твори та обмінюватися різними ідеями. Крім уже названих, своїм правом скористалися: Омелян Мацьопа, Анна-Віталія Палій, Володимир Бойко, Василина Вовчанська, Ярослав Дзісяк, Юрій Заяць, Любов Малецька й автор цих рядків. Традиційною веселою крапкою стали яскраві сентенції від Богдана Вилущака.

null
 
null

Тарас КОМАРИНСЬКИЙ

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #блог, #літоб’єднання, #Тарсс комаринський
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: