Файний подкаст розповів про колись відоме графство на Волині 

Опубліковано:
23 Вересня, 2023

Палац Браницьких у Любомлі славився розкішним життям, але, як і багато пам‘яток архітектури, постраждав від рук радянської влади. Вціліло лиш одне крило з-поміж великого палацового комплексу. Утім, цінність історичної будівлі від цього не втратилася. 

Про цю пам’ятку історико-культурної спадщини розповідаємо у новому епізоді Файного подкасту linktr.ee/volyncastles. Наш співрозмовник – Олександр Остапюк з Любомльського краєзнавчого музею. 

Відомо, що рід Браницьких був одним із найвідоміших на Волині. Резиденція родини Браницьких входила до палацово-паркового ансамблю, збудованого у другій половині 18  століття. 

«Францішек Ксаверій Браницький побудував у Любомлі великий палац та парк, де проводив своє дозвілля. З того часу місто називалося Любомльським графством. Побудував на площі ринок торгові ряди, провів меліорацію, почав закріпачувати міщан», — розповідає краєзнавець. 

Зокрема, щоб здивувати своїх гостей, Ксаверій проклав від палацу до площі Ринок оригінальну доріжку, складену з кінських зубів. Це невелика відстань – 150 метрів.

«У палаці вирувало активне життя, відбувалися прийоми іменитих гостей, проводилися бали, зароджувалися політичні інтриги», — зазначає пан Олександр.

У випуску також йтиметься про:

стан архітектурної пам’ятки та перспективи її збереження;

історію Любомля та роль родини Браницьких у ній;

як виглядав оригінальний палац і як приймав гостей;

що ще цікавого подивитися туристам, які завітають у древній Любомль.

Запрошуємо почути більше про палац у Любомлі у нашому подкасті за посиланням: https://on.soundcloud.com/Bg2y24t1AtXhcYBd8

***

Проєкт втілюється ГО Волинська Фундація за підтримки Український культурний фонд.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Палац Браницьких у Любомлі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: