Споживчий кошик: яйця дорожчають, борщовий набір дешевшає…

Опубліковано:
21 Вересня, 2023

Усе відбувається відповідно до сезону. У домашніх курей з початком осені зменшується несучість, і ринок реагує –  селяни продають їх по 4,50 – 5,50 грн за штуку. Аналогічно збільшилися ціни і на фермерські та фабричні яйця.

Щоправда, настав час червоного борщу. Якби не вартість м’ясної складової цієї традиційної української страви, тарілочка борщику була б доволі доступною у ціні. А так лише овочева частка першого блюда здешевіла у рази, порівняно з весняними цінами. Як стверджують аналітики споживчого ринку, найсуттєвіше ціна впала на цибулю – на 85 відсотків. Треба розуміти, що така ситуація тимчасова, адже врожай тільки зібрано і його є вдосталь. А чим довше буде відбуватися його зберігання, тим більше зростатиме ціна. Цибуля цього року вродила добре, тому залишається сподіватися, що ситуація не буде настільки гострою, як торік, коли кілограм цибулі вартував 70-90 гривень за кілограм і був рекордно високим за останнє десятиліття.

Цієї ж осені цибуля коштує 10-20 грн за кілограм.

Картопля – 8-12 грн, буряк, морква – 15 грн. Почали дорожчати огірки –  до 25 грн за кілограм та помідори – від 25 грн за кілограм.

Читайте також

Українські автовиробники зіштовхнулися з новою загрозою
Битва за біткоїн. Хто є хто у світовому протистоянні через криптовалюти

Ринок багатий на яблука і не лише відбірні, а й падалиці, які господині охоче беруть на пляцки, на сік.

У  ці дні кавуни вартують 25-30 грн, кабачки – 10-12, виноград – 30-80, персики – 55-70, перець – 15-40, ратунда – 25-40,  диня – 35, груші – 30-40, сливи – 15-20 грн за кілограм.  Півтора літри молока – 30-35 грн,  сметана, сир  – 70-100 грн, залежно від жирності. Дуже мало на ринку є домашньої птиці, як от курей, гусей, качок, селяни ще не ріжуть живність, наразі пораються на городах.

Зрозуміло, що з  кожним осіннім місяцем ціни зростатимуть, тому треба ловити момент, поки вони стабільні, можна зробити гуртові закупи на деякий час.  Щось зберігати, щось консервувати, як от помідори, перець, ратунду,  робити вино, лечо, томатну пасту, кетчупи, соки. До речі, виноград для вина з місцевих дач та арок біля сільських хат  значно дешевший за столові сорти, як, наприклад, киш-миш, що нині користується найбільшою популярністю у споживачів.  Місцевий вартує 30 грн, привезений – 50-80 грн.

Також з сіл люди везуть груші, сливи, зелений кріп, петрушку, кабачки, жовто-багряні гарбузи, якими багата українська осінь…

До речі, я днями запікала в духовці гарбуз. Спочатку треба приготувати начинку – окремо посмажити цибулю, картоплю, куряче філе. Все перемішати і начинити невеликий гарбузик, з якого вибрати середину, але стінки залишити доволі товстими. Накрити блюдо кришечкою з того ж таки гарбуза. Всередину можна додавати ще сметану, шматок масла, сіль, перець, спеції.

А можна робити й солодкий – начинити вареним рисом, тушкованими яблуками, додати цукор. Блюдо замотати у фольгу. Щоправда, такий гарбуз доведеться випікати  дві години при температурі 200 градусів. Але страва виходить не тільки смачна та корисна, а й оригінальна та ефектна на вигляд. А кому не хочеться заморочуватися, можна приготувати гарбузову кашу. Адже осінь – то час різних делікатесів…

Галина ВАНДЗЕЛЯК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борщовий набір, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #яйця
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: